Gombakrémleves és sonkás rakott karfiol

nlc | 2003. November 14.
Mai menüajánlatunk nem terheli meg az éhes gyomrot. Jó étvágyat hozzá!

Gombakrémleves
 
Hozzávalók:
• 300 g gomba
• 30 g vaj
• 20 g liszt
• 1 dl tejszín
• 1 db tojássárgája
• 1 db zsemle
• só, őrölt fehér bors

Elkészítése:

A gombát megtisztítjuk, folyóvíz alatt alaposan megmossuk, felszeleteljük. A vajat megolvasztjuk, belehelyezzük a szeletelt gombát, sózzuk, borsozzuk, és megpároljuk. Ezután zsírjára visszapirítjuk, megszórjuk a liszttel, elkeverjük és együtt halvány zsemleszínig pirítjuk. Felengedjük 7-8 dl vízzel vagy húslevessel, és az egészet lassú forralás mellett puhára főzzük. Amíg a gomba fő, elkészítjük a legírt, és a zsemléből 5×5 mm-es kockákat vágunk, majd felmelegített vajban aranysárgára pirítjuk. Ha a gomba megfőtt, szitán áttörjük vagy turmixoljuk, felforraljuk, és az előkészített legírral dúsítjuk. A levest melegen tálaljuk, tetejét díszíthetjük petrezselyemmel. A zsemlekockát is melegen adjuk hozzá külön edényben.

Sonkás rakott karfiol

Hozzávalók:

• 600 g karfiolrózsa
• 200 g főtt füstölt sonka
• 100 g rizs
• 4 dl tejföl
• 2 db tojás
• 60 g vaj
• 100 g trappista sajt
• 50 g zsemlemorzsa
• só, őrölt bors

Elkészítése:

A megtisztított, alaposan megmosott karfiolt rózsáira szedjük, a sonkát finomra vágjuk vagy ledaráljuk. Enyhén sós vízben a karfiolt puhára főzzük, leszűrjük, lecsepegtetjük. Közben a rizst két deciliter hideg vízben lassú tűzön megfőzzük, kihűtjük, és a sonkával összekeverjük, sóval, borssal ízesítjük (vigyázzunk, a sonka már sós’). Tűzálló tálat kivajazzuk, zsemlemorzsával megszórjuk, és a fele mennyiségű karfiolt elterítjük benne, majd rátesszük a rizses tölteléket. A tojásokat felverjük, a tejföllel simára keverjük, enyhén sózzuk és a töltelékre öntjük, majd befedjük a maradék karfiollal és reszelt sajttal megszórjuk. Középmeleg sütőben pirosra sütjük.

Exit mobile version