Halgombócleves

nlc | 2003. November 18.
Ez az igazi halbarátok levese. A levesben és a gombócban is halat talál, aki keres.

Hozzávalók:

A leveshez:
• 3 kis sárgarépa
• 1/2 zellergyökér
• 1 póréhagyma
• 2 evőkanál olaj
• só, csipetnyi bors
• 1 gerezd fokhagyma
• 1/2 liter halfőzőlé
• 1 liter húsleves
• 1 csipetnyi sáfrány

A gombóchoz:
• 30 dkg tőkehalfilé
• csipetnyi fehérbors, só
• 2 dkg vaj
• 2 tojás
• 1/4 csomó petrezselyemzöld
• 2 kiskanál citromlé
• 5 evőkanál zsemlemorzsa

Elkészítése:

A megtisztított és kockákra vágott répát, zellert és a felszeletelt póréhagymát forró olajban kevergetve kissé megpirítom. Sózom, borsozom, hozzáadom az összezúzott fokhagymát, felöntöm a hallével, és 15 percig főzöm. Ezután hozzáöntöm a húslevest, beleteszem a sáfrányt és a zöldborsót.
A halfilét sós vízben megfőzöm, majd finomra darálom, sózom, borsozom. Hozzáadom a vajat és a tojást, az apróra vágott petrezselyemzöldet, a citromlét és a zsemlemorzsát. Jól összedolgozom.
A masszából vizes kanállal hosszúkás gombócokat formálok, és a levesben kb. 10 percig lassan főzöm. Ha a borsó megpuhult, a leves tálalható.

Exit mobile version