Gombakrémleves és cassoulet

nlc | 2003. November 26.
Mai menüajánlatunk: egy régi jó ismerõs, gombakrémleves és a cassoulet, egy francia, babos különlegesség, libacombbal, sertéshússal - vegetáriánusok kerüljék!





Gombakrémleves

Hozzávalók:






• 300 g gomba
• 30 g vaj
• 20 g liszt
• 1 dl tejszín
• 1 db tojássárgája
• 1 db zsemle
• só, őrölt fehér bors


Elkészítése:

A gombát megtisztítjuk, folyóvíz alatt alaposan megmossuk, felszeleteljük. A vajat megolvasztjuk, belehelyezzük a szeletelt gombát, sózzuk, borsozzuk, és megpároljuk. Ezután zsírjára visszapirítjuk, megszórjuk a liszttel, elkeverjük és együtt halvány zsemleszínig pirítjuk. Felengedjük 7-8 dl vízzel vagy húslevessel, és az egészet lassú forralás mellett puhára főzzük. Amíg a gomba fő, elkészítjük a legírt, és a zsemléből 5×5 mm-es kockákat vágunk, majd felmelegített vajban aranysárgára pirítjuk. Ha a gomba megfőtt, szitán áttörjük vagy turmixoljuk, felforraljuk, és az előkészített legírral dúsítjuk. A levest melegen tálaljuk, tetejét díszíthetjük petrezselyemmel. A zsemlekockát is melegen adjuk hozzá külön edényben.


Cassoulet

Hozzávalók:





• 50 dkg fehér bab
• só, bors, babérlevél, szegfűszeg
• 2 fej vöröshagyma
• 2 libacomb
• 25 dkg füstölt sertéshús
• 4 ek. libazsír
• 1 csomó leveszöldség
• 20 dkg fokhagymás kolbász
• 2 dl vörösbor
• 2 ek. paradicsompüré
• 2 gerezd fokhagyma
• 1 késhegynyi cayenni bors
• 1 csomó petrezselyemzöld
• 2 ek. zsemlemorzsa
• póréhagyma zöldje


Elkészítése:

A megmosott babot másfél liter vízbe beáztatjuk. Másnap az áztatóvízben sóval, borssal, babérlevéllel, szegfűszeggel és a kockára vágott hagymával együtt egy óráig főzzük. Közben a kicsontozott, kockára vágott libacombot és a sertéshúst libazsírban megpirítjuk. Hozzáadjuk az aprított zöldséget, a felszelt kolbászt, aláöntjük a vörösbort, és fedő alatt pároljuk kb. 40 percig. Ekkor hozzátesszük a paradicsompürét, zúzott fokhagymát, cayenni borsot, vágott petrezselyemzöldet. Még egyszer felforrósítjuk, majd az egészet összekeverjük a babbal.
Egy tűzálló cseréptálat libazsírral kikenünk, az ételt beleöntjük, meghintjük zsemlemorzsával és az apróra vágott pórézölddel. Előmelegített sütőben 200 fokon egy óráig sütjük.





Exit mobile version