Rakott kel sajttal és mandarin-lime torta

nlc | 2003. November 28.
A mai ebéd-ötletünk egy viszonylag könnyen elkészíthetõ fõétel, és egy idõigényes, de nagyon finom torta. Jó étvágyat hozzá!





Rakott kel sajttal

Hozzávalók:





• 1000 g kelkáposzta
• 100 g rizs
• 1 dl olaj
• 4 db tojás
• 3 dl tejföl
• 100 g füstölt szalonna
• 400 g sertés darált hús
• 80 g vöröshagyma
• 50 g zsemlemorzsa
• 80 g sajt
• 20 g fokhagyma
• só, őrölt bors, majoránna, fűszerpaprika


Elkészítése:

A kelkáposztát félbe vágva, torzsáját eltávolítjuk és nagyobb kockára, a füstölt szalonnát apró kockára, a vöröshagymát finomra vágjuk, a fokhagymát péppé zúzzuk. Enyhén sós vízben a kelkáposztát megfőzzük, leszűrjük, lecsepegtetjük. A rizst kevés vízben félig puhára főzzük. A tojások sárgáját a tejföllel elkeverjük, ízesijük majoránnával, borssal, és hozzáadjuk a kelkáposztát, majd hozzákeverjük a habbá vert tojásfehérjét. A füstölt szalonnát kisütjük, leszűrjük, és ebben megpirítjuk a vöröshagymát, majd a keverőtálban lévő darált húshoz adjuk. Ízesítjük sóval, borssal, fűszerpaprikával, fokhagymával, majd belekeverjük a félig megpárolt rizst, és jól összedolgozzuk. A tűzálló tálat zsiradékkal kikenjük, zsemlemorzsával megszórjuk, majd az anyagokat rétegezve belerakjuk. Először a kelkáposztát, majd hústölteléket, ezt ismételjük úgy, hogy a tetejére kelkáposzta kerüljön. Kevés szalonnazsírral meglocsoljuk, és reszelt sajttal és zsemlemorzsával meghintjük, majd előmelegített sütőben pirosra sütjük.


Mandarin-lime torta

Hozzávalók:

Gyúrt tészta:

• 125 g liszt
• 1/2 csapott teáskanál sütőpor
• 60 g cukor
• 1 tasak vaníliáscukor
• 80 g lágy vaj vagy margarin
• 3 evőkanál világos lekvár

Kevert tészta:

• 125 g lágy vaj vagy margarin
• 100 g cukor
• 1 tasak vaníliáscukor 

• 3 tojás (közepes méretű)
• 125 g liszt
• 1 csapott teáskanál sütőpor

Mandarin–lime krém:

•
2 konzerv mandarin (lecsöpögtetve egyenként 175 g)
• 100 g cukor
• 2 zöld citrom leve (kb. 100 ml)
• 50 ml pezsgő
• 250 g túró
• 1/2 citrom reszelt héja
• 1 tasak zselatin
• 400 g lehűtött tejszín


Pezsgőkrém:

• 2 tasak vaníliás pudingpor
• 400 ml pezsgő
• 200 ml tejszín


Ezenkívül:

• 4 evőkanál világos lekvár
• néhány csík zöld citromhéj
• 50 g szeletelt mandula


Elkészítése

Gyúrt tészta:
A lisztben elvegyítjük a sütőport, és egy keverőedénybe szitáljuk. A maradék hozzávalóval együtt egy konyhai robotgéppel (dagasztóspirál) sima tésztává dolgozzuk össze. Sütőpapíron négyzet alakúra nyújtjuk (25 x 25 cm) és a papírral együtt egy tepsibe helyezzük. A tésztát egy villával többször megszurkáljuk és megsütjük 180-200 fokon. Sütés után a tésztát a sütőpapírral együtt egy sütőrácson hagyjuk kihűlni.

Kevert tészta:
A lágy vajat vagy margarint egy keverőedényben kézi robotgéppel simára keverjük. Keverés közben hozzáadjuk a cukrot és a vanillincukrot. Minden egyes tojást egyenként kb. fél percig keverünk bele a legmagasabb fokozaton. A lisztben elvegyítjük a sütőport, és a masszába szitáljuk. A legalacsonyabb fokozaton belekeverjük. A tésztát egy kivajazott és sütőpapírral kibélelt tepsibe (26 x 26 cm) öntjük, elegyengetjük és megsütjük 160-180 fokon.
Sütés után a tésztát a sütőpapírral együtt kihúzzuk a tepsiből, és egy sütőrácson hagyjuk kihűlni.

A gyúrt tésztát megkenjük a 3 evőkanál lekvárral, a kevert tésztalapról lehúzzuk a sütőpapírt, és óvatosan a gyúrt lapra nyomkodjuk.

Mandarin–lime krém:
A mandarint egy szitában lecsöpögtetjük. Egy zöld citromot forró vízben megmosunk, megtörölgetünk, vékonyan levágjuk a héját. A héjat vékony csíkokra szeleteljük, félrerakjuk. A zöld citromok levét kinyomjuk, és egy habverővel elkeverjük a cukorral, a túróval és a reszelt citromhéjjal. A zselatint a pezsgővel felmelegítjük, és hűlni hagyjuk. A tejszínt felverjük és hozzácsurgatjuk a még folyós zselatint. 12 mandarinszeletet félreteszünk, a többit a krémbe keverjük. A kész krémet a tésztalapra szedjük, elegyengetjük és hideg helyre tesszük.

Pezsgőkrém:
A vaníliás pudingkrémet elkeverjük a 400 ml pezsgővel a tasakon található leírás szerint. A tejszínt felverjük, és egy habverővel a vaníliakrémbe forgatjuk. A krémet egy nyomózsákba töltjük (ha nincs otthon nyomózsákunk, töltsük a krémet egy kis műanyag zacskóba, majd vágjuk ki az egyik sarkát) és kis pöttyökkel borítjuk be a torta felszínét. A mandarinszeleteket kettesével a kerek oldalukkal egymásnak fordítjuk, hogy lepke formát kapjunk. A vékony zöld citromhéj csíkokból tapogatókat formálunk a lepkékhez. A tortát legalább 3 órára a hűtőszekrénybe helyezzük. Miután kivettük, az oldalát bekenjük a világos lekvárral és beleragasztjuk a szeletelt manduladarabokat.





Exit mobile version