Joghurtleves
Hozzávalók:
8 dl natúr joghurt
1 csomag kapor
1 csomag snidling
20 g fokhagyma
150 g kígyóuborka
só, őrölt bors
Elkészítése:
Az uborkát megmossuk, nagy lyukú reszelőn lereszeljük. A kaprot és a metélőhagymát finomra vágjuk, a fokhagymát péppé zúzzuk. A joghurtot keverőtálba tesszük, hozzáadjuk a lereszelt uborkát, a finomra vágott fűszereket, a péppé zúzott fokhagymát, sózzuk, borsozzuk, jól elkeverjük. Hűtőbe tesszük. Tálaláskor friss kaporral megszórjuk. Az uborka helyett bármilyen egyéb anyagot is használhatunk, a fűszerek sorát bővíthetjük tárkonnyal, bazsalikommal vagy éppen, ami ízlésünknek megfelel.
Burgonyával bundázott hal
Hozzávalók:
80 g liszt
400 g burgonya
1 db citrom
30 g mustár
só, őrölt bors
a sütéshez: bő olaj
Elkészítése:
Süllő,- fogas- vagy pisztrángfilét vásároljunk. A halfilét sózzuk, borsozzuk, mustárral vékonyan bekenjük. A burgonyát megtisztítjuk, lereszeljük, és alaposan kinyomkodjuk, mert ha túl nedves a burgonya, nem tapad a halra, ami pedig rátapad a sütéskor, leválik. A megfűszerezett halat lisztbe, majd burgonyába forgatjuk, és egy kicsit rányomkodjuk. Az előmelegített olajba szórjunk egy-két szál reszelt burgonyát, ha feljön az olaj tetejére, és sülni kezd, belerakhatjuk a halszeleteket. Oldalanként 2-3 percig sütjük, majd szalvétára szedve lecsepegtetjük.
Majonézes almával is tálalhatjuk: a meghámozott kockára vágott gyümölcsöt majonézbe keverjük, citromszelettel és salátalevelekkel díszítjük.