Õszibarack-krémleves és citromfelfújt

nlc | 2003. December 04.
Tartsunk gyümölcsnapot! A leves konzerv barackból is készülhet, citrom pedig a legnagyobb télben is beszerezhetõ. Ez a menü ugyan nem fogyaszt, de a nem-édesszájúakat is leveszi a lábáról.



Őszibarack-krémleves





Hozzávalók:

• 300 g őszibarack (lehet konzerv vagy mélyhűtött)
• 20 g cukor
• 2 db tojássárgája
• 3 cl borpárlat
• 1 dl tejszín
• egész fahéj, citromhéj, szegfűszeg


Elkészítése:

A fűszerekből kivonatot főzünk, leszűrjük, kihűtjük. Az őszibarackot felszeleteljük, és fél liter vízzel, a cukorral és a kivonattal lassú forralás mellett húsz percig főzzük, kihűtjük. A gyümölcsöt a léből kiszedve turmixgépbe tesszük, hozzáadjuk a tojások sárgáját, a brandyt, a tejszínt pépesítjük, és végül annyi főzőlevet, hogy krémszerű állományú ételt kapjunk. Hűtőszekrénybe téve kihűtjük. Felszolgálás előtt csészébe öntjük, tetejét tejszínhabbal és őrölt fahéjjal díszíthetjük.
Fenti módon bármilyen gyümölcsből készíthetünk krémlevest.


Citromfelfújt

Hozzávalók:

• 1 citrom
• negyed kk. citromaroma
• 2,5 dl tej
• 7 dkg cukor
• 4,5 dkg liszt
• 3 dkg vaj
• 3 tojás
• só, cukor






Elkészítése:

4 kis agyag sütőformát kivajazunk, az aljukat és a széleiket cukorral megintjük, majd a fölösleget lerázzuk róluk.
A citromhéjat finomra reszeljük. A citrom levét kinyomjuk, negyed kávéskanálnyit félreteszünk, a többit az aromával összekeverjük. 4 ek. tejet félreteszünk, a többit felforraljuk. A megmaradt tejet 5 dkg cukorral és a liszttel felforraljuk, majd állandóan kevergetve hozzáadunk 2 ek. tejet. Tovább kevergetve a maradék forró tejet is hozzáadjuk, végül 2 percig együtt forraljuk.

A tűzről levéve belekeverjük a vajat, és 15 percig hűtjük. A tojásfehérjét csipetnyi sóval és a félretett citromlével habosra (nem keményre) verjük, félidőben hozzáadunk 2 dkg cukrot. A lisztes keveréket, a tojássárgákat, a citromlevet és a citromhéjat összekevejük, majd hozzáadjuk a tojásfehérje egyharmadát. Végül óvatosan belekeverjük a maradék fehérjét, és az előkészített formába töltjük. Cukorral megszórjuk, és meleg sütőben aranyszínűre sütjük. Melegen kínáljuk.





Exit mobile version