Epres-mandulás charlotte
Hozzávalók (6 személyre)
50 dkg krémsajt vagy friss sajt
10-10 dkg cukor és őrölt mandula
1 dl tejszín
20 dkg eper
30 db babapiskóta
a sziruphoz:
2,5 dl víz
15 dkg cukor
2 ek. mandula- vagy eperlikőr
a díszítéshez:
tejszínhab
Elkészítése:
A zselatint 1 dl hideg vízbe áztatjuk. A sajtot, a cukrot és az őrült mandulát habosra keverjük. A tejszínt kemény habbá verjük, majd óvatosan a mandulás krémbe forgatjuk. A feloldott zselatint is belekeverjük. Charlotte-formát alufóliával kibélelünk. A vízzel, a cukorral és a likőrrel szirupot főzünk. 8 babapiskótát gyorsan megmártunk a szirupban, majd csillag alakban befedjük velük a forma alját. A többi babapiskótát is a szirupba mártjuk, majd körben, állítva kirakjuk velük a forma széleit.
Néhány apróra tört babapiskótát is a krémbe keverünk. Az epret megtisztítjuk, megmossuk, néhány szép darab kivételével kis darabokra vágjuk, és ezt is a masszához adjuk, végül a krémet a babapiskóták közé simítjuk. A tetejére szirupba mártott babapiskótákat teszünk csillag alakban. A formából tálra borítjuk, a félretett eperszemekkel és tejszínhabrózsákkal díszítjük.
Mandulás kakaó
6 púpos ek. kakaó
bő 1/4 l tej
2 ek. keményre vert tejszín
2 ek. őrölt mandula
1 csipet fahéj
1 ek. pirított mandulaforgács
Elkészítése
A kakaót, a darált mandulát és a fahéjat keverjük a forró tejbe, majd töltsük szét két pohárba. Tegyünk rá a felvert tejszínhabból és a mandulaforgácsból.