Tippek- omlós tésztákhoz

jancsi bá | 2004. Január 19.
Omlós tészták. Ha valaki nem tudja mirõl van szó, hívhatjuk linzernek is. A linzer már egy kis lekvárral is remek, ráadásul sütialapnak sem utolsó. Õ minden piték alfája és omegája.





• Az almás lepény leírása alapján készíthetünk lepényt más töltelékkel is – cseresznye, meggy, barack, szilva, körte stb., arra azonban figyeljünk, hogy a lédúsabb gyümölcsöket jobban nyomkodjuk ki a megsütött tésztalapra való helyezés előtt, mert különben elázik.

• A nagyobb felületű lapokat sütés előtt villával szurkáljuk meg, hogy a keletkező gázok eltávozhassanak.





• Ha kedvünk és főleg időnk van, dekoratívabb lepényt készíthetünk, ha a második lapból ujjnyi vastag rudakat sodrunk, és ezzel „rácsozzuk” be a tölteléket. A hő hatására a gyümölcs is kissé karamellizálódik, ami kellemesebb ízhatást is biztosít.

• A Rákóczi túrós lepényt készíthetjük piskótával is, ekkor 2 tojásból készített piskótamasszát habzsákból, vagy zsírpapírból tekert zacskóból „rácsozzunk” a túróréteg tetejére.

• Az omlós tészták készítésénél csipetnyi sót is keverjünk a tésztához.





• A linzertésztából készült süteményeket, kivéve a töltelékkel készülőket (almás lepény, sütőtökpite) egy-két nappal a fogyasztás előtt készítsük el, így finomabbak lesznek.

• A kiszúrt linzerkarikákat habkártya segítségével rakjuk a sütőlemezre, mert a vékony tészta könnyen deformálódhat.
Exit mobile version