Fácánleves és Gundel palacsinta

nlc@fe | 2004. Február 05.
Az igazi és eredeti Gundel palacsinta csak a tévhit szerint lángol. Aminek itt lángolnia kell, az Te vagy és Kedvesed, és biztos lehetsz az eredményben, ha híven követed a receptet! Sok sikert!




Fácánleves


Hozzávalók 







• 1500 g fácán
• 150 g sárgarépa
• 150 g petrezselyemgyökér
• 80 g zellergumó
• 50 g vöröshagyma
• 100 g kelkáposzta
• 50 g gomba
• 100 g kelvirág
• 2 gerezd fokhagyma
• 120 g levestészta
• 1 csomag petrezselyemzöld
• egész bors, só, ízlés szerint gyömbér, 
• borókabogyó


Elkészítése


Az előkészítés során leírt módon a fácánt előkészítjük, megtisztítjuk a zöldségeket, a hagymát csak jól megmossuk, a héját rajta hagyjuk. A fácánt hideg vízben feltesszük főni úgy, hogy a víz 4-5 ujjnyira ellepje. Megsózzuk, lassan felforraljuk, majd a folyadék felszínén összegyűlt habot gondosan leszedjük. Ezután hozzáadjuk a zöldségeket, a vöröshagymát, fokhagymát, egész borsot és lassan egyenletesen főzzük. Közben forrásban lévő sós vízben főzzük ki a levestésztát, és vágjuk finomra a petrezselyemzöldet. A kész levest a tűzről levesszük, “pihentetjük”, kiszedjük a zöldségféléket, kiemeljük a fácánt, majd feldaraboljuk, a zöldséget kis hasábokra vágjuk. A levest merőkanállal merve, levesszűrőn átszűrjük. A feldarabolt fácánt levesestálba helyezzük, rátesszük a felszeletelt zöldségeket és a tésztát. Rámerjük a forró levest és meghintjük a finomra vágott petrezselyemzölddel.


Gundel palacsinta


Hozzávalók

• 10 db palacsintához
• 2 db tojás
• 2,5 dl tej vagy szódavíz
• 180 g liszt
• 1 dl olaj
• csipetnyi só
 





A töltelékhez

• 150 g darált dió
• 20 g mazsola
• 1 dl tejszín
• 0,5 dl rum
• 80 g cukor
• 1 db citrom
vaníliás cukor, őrölt fahéj

A csokoládémártáshoz

• 2 dl tej
• 20 g cukor
• 60 g csokoládé
• 20 g kakaópor
• 2 tojássárgája
• 10 g liszt
• 0,5 dl rum
• vaníliás cukor


Elkészítése

A palacsintatészta elkészítése: a lisztet a tojással, kevés sóval és a tejjel közepes sűrűségűre és simára keverjük. Palacsintasütőben kevés forró olajban vagy teflonserpenyőben, közepes merőkanálnyi masszát szétfolyatunk, és mindkét oldalát világosra sütjük, melegen tartjuk. Ezután elkészítjük a diótölteléket. A citrom héját lereszeljük, a mazsolát megtisztítjuk, alaposan megmossuk és leszárítjuk. A tejszínt felforraljuk a cukorral, hozzáadjuk az előkészített mazsolát, a citromhéjat, a diót, a vaníliás cukrot, és megszórjuk kevés fahéjjal. 1-2 percig főzzük, míg kenhető pépet kapunk. Ha kissé lehűlt, elkeverjük benne a rumot.

Végül elkészítjük a csokoládémártást. A fele tejet felforraljuk a csokoládéval. Habüstben vagy hőálló üvegtálban jól összekeverjük a tojásárgákat, a cukrot, a vaníliás cukrot, a kakaóport, a lisztet és az 1 dl hideg tejet. A felforralt csokoládés tejet habverővel állandóan keverve, vékony sugárban hozzáadjuk az összekevert anyagokhoz, majd vízfürdőre helyezve, folyamatos keverés mellett felfőzzük, melegen tarjuk, tálalás előtt rummal ízesítjük. A palacsintákat megtöltjük, háromszögletűre hajtjuk, tűzálló tálra helyezzük, fél oldalát átvonjuk a forró csokoládémártással, majd a másik oldalát meghintjük porcukorral.


 
Exit mobile version