Sonka és pirított krumpli saláta
Hozzávalók:
1 kg kisméretű krumpli
2 teáskanál olívaolaj
180g zöldbab
400 g sonka felszelve
1 avokádó felszelve
1 csésze narancslé
2 teáskanál citromlé
2 teáskanál dijoni mustár
1 teáskanál balzsamecet
1 gerezd szétnyomott fokhagyma
1 teáskanál cukor
Elkészítése:
Keverd össze a krumplit és az olajat, süsd meg egy tepsiben nagyon forró sütőben, kb. 25 perc alatt, amíg barna és puha nem lesz. Párold puhára a borsót, hűtsd le hideg vízzel.
Keverd össze a krumplit és borsót a sonkával. Rázd össze a többi hozzávalót egy edényben, és közvetlenül tálalás előtt öntsd a salátára.
Narancsos szorbet
Hozzávalók:
5 dl frissen facsart narancslé
4 ek. tokaji aszú
4 ek. édesítőpor
2 ek. citromlé
1/2 narancs reszelt héja
1 narancs a díszítéshez
Elkészítése
A narancslevet elkeverjük a tokaji aszúval és az édesítőporral. Hozzáadjuk a citromlevet és narancshéjat, és a keveréket lapos tálba öntjük. A tálat betesszük a mélyhűtőbe, és sűrűn megkeverve (így nem fagy egy darabbá) kásásra fagyasztjuk. Ha nem elég kásás, a masszát botmixerrel összetörjük. A narancsot megmossuk, vékony szeletekre vágjuk, és a szeleteket elfelezzük. A kását szétosztjuk a poharakba, a naranccsal díszítjük, és tálaljuk.