Königsbergi húsgombóc

nlc | 2004. Március 25.
Német gombóckák, germán ízek. Sörrel, sós vízben fõzött burgonyával nagyon finom.











Hozzávalók:





• 50 dkg vegyes darált hús
• 1 száraz zsemle
• 5 dkg csemegeszalonna
• 2 fej vöröshagyma
• 5 dkg szardellafilé
• 1 tojás
• só, fehérbors, feketebors, babérlevél

a mártáshoz:
• 3 dkg vaj
• 3 dkg liszt
• 2 ek. kapribogyó
• 1/2 citrom leve
• 1/2 kávéskanál mustár
• 1 tojássárgája
• só, cukor, fehérbors


Elkészítése:

A darált húshoz hozzáadjuk a vízben áztatott, kinyomkodott zsemlét, az apró kockákra vágott szalonnát és hagymát, a szardellafiléket és a tojást. Megsózzuk, borsozzuk, összegyúrjuk.
Másfél liter vízbe beleteszünk egy fej félbevágott hagymát, borsot, sót, babérlevelet. A fűszeres levet felforraljuk, és kb. 20 perc alatt kifőzzük benne a húsmasszából készített kb. 4 cm-es gombócokat. A megfőtt gombócokat leszűrjük, és melegen tartjuk. A főzőlevet félretesszük.
A mártáshoz a felhevített vajon a lisztet kissé megfuttatjuk, felöntjük fél liter átszűrt főzőlével, kaprival, citromlével, mustárral ízesítjük, felforraljuk. A tojássárgáját egy csészében elkeverjük egy kis mártással, majd az egészet a mártáshoz adjuk. Cukorral, sóval, borssal ízesítjük, esetleg még egy kis citromlevet teszünk bele, és már nem forraljuk, csak melegítjük.

A gombócokat a forró mártásba tesszük és átmelegítjük.
Exit mobile version