A séf salátája és mokka-vörös áfonya sütemény

Nők Lapja Café | 2004. Március 29.
Épp most olvastuk, hogy az áfonya, azon túl, hogy finom, még egészséges is. Ugye nem tagadod meg magadtól?


A séf salátája

Hozzávalók:

• 350 g csirkemell
• 3 közepes paradicsom




• 1 saláta
• 200 g finomra szelt sonka
• 100 g felszeletelt trappista sajt
• 3 keménytojás, negyedekre vágva


Vinaigrette öntet

• 1 csésze olívaolaj
• 1 csésze fehérborecet
• 2 teáskanál mustár
• 1 teáskanál cukor
• 1 teáskanál őrölt bors


Elkészítése:

Forró olajban pirítsd meg a csirkehúst, amíg mindkét oldala barna nem lesz. Egy tepsiben süsd át 15 perc alatt. Hűtsd ki, aztán szeld fel.
Vágd a paradicsomokat 8 darabba, mosd meg levelenként a salátát, tépd szét a leveleket kis darabokra. A hozzávalókat egy nagy edényben keverd össze, és öntsd le az öntettel.
Vinaigrette: egy tetővel rendelkező edényben rázd össze a hozzávalókat.


Mokka-vörös áfonya sütemény


Hozzávalók:

Tészta:
• 150 g mokkacsokoládé




• 150 g margarin
• 175 g cukor
• 1 tasak  vanillincukor
• 5 tojás (közepes méretű)
• 100 g liszt
• 2 csapott teáskanál sütőpor
• 100 g őrölt mogyoró

Töltelék:
• 200 g vörös áfonya (vagy áfonyalekvár)

Máz:
• 200 g étcsokoládé
• 1-2 evőkanál olaj
• 25 g fehér csokoládé


Elkészítés:

A csokoládét felaprítjuk és a 2/3 -át vízfürdőben megolvasztjuk. A margarint a cukorral és a vanillincukorral elkeverjük. Végül a felolvasztott csokoládét is belecsurgatjuk. Mindegyik tojást fél percig keverjük hozzá. A lisztben elvegyítjük a sütőport, és kis adagokban a masszába szitáljuk. A mogyorót rövid ideig belekeverjük, majd a maradék csokoládédarabot is hozzáadjuk. A tésztát egy levehető szélű tortaformába (átmérő: 26 cm, csak az alját vajazzuk ki) öntjük, elegyengetjük és megsütjük.

Alsó és felső sütés: kb. 170 fok (előmelegítve)
Légbefúvás: kb. 150 fok (nem előmelegítve)
Gáz: kb. 3. fokozat (nem előmelegítve)
Sütési idő: kb. 65 perc

Sütés után a süteményt szedjük ki a formából, és egy sütőrácson hagyjuk kihűlni, majd vágjuk vízszintesen három lappá.

Az alsó lapot helyezzük egy tortatálra, tegyük rá az áfonya felét, majd helyezzük rá a középső lapot, arra pedig a maradék áfonyát. Végül helyezzük rá a legfelső lapot, és finoman nyomjuk össze a tortát.

A csokoládét felaprítjuk, az olajjal vízfürdőben felolvasztjuk, és jól elkeverjük. Egy másik tálkában a fehér csokoládét is felolvasztjuk vízfürdőben. A tortát először a sötét mázzal vonjuk be, a fehér csokoládét töltsük kis tölcsérbe és cseppentsük a sötét csokoládéba, majd egy fogpiszkálóval vagy gyufaszállal (közben állandóan megtisztogatva) formáljunk belőle mintákat.




Exit mobile version