Mézes sült sonka

nlc | 2004. Április 02.
A sonka már-már kötelezõ étel húsvétkor. De ha kicsit meguntad a megszokott ízt, esetleg kedveled a pikánsabb kombinációkat, próbáld ki a mézes variációt!

 




Hozzávalók 8 személyre:

• 2,25 kg-os nyers sonka
• 2 ek. egész szegfűszeg
• 2 ek. méz
• 3 ek. barna cukor


Elkészítése:

A sonkára annyi hideg vizet öntünk, amennyi ellepi, és egy órát áztatjuk, hogy sótartalmából veszítsen. Mély tepsibe duplán alufóliát terítünk, beletesszük a szárazra törölt sonkát, és lazán becsomagoljuk, hogy a keletkező gőznek legyen helye. Közepesen meleg sütőben 2 órát sütjük (45 dekánként 20 perc sütési idővel számoljunk!). A sütés vége előtt fél órával kivesszük, óvatosan kicsomagoljuk a fóliából (vigyázzunk, hogy a kiáramló forró gőztől nehogy megsérüljünk!), és pár percig hűlni hagyjuk. Ezután a külső kérgét levágjuk, és éles, vékony pengéjű késsel mindenütt kereszt alakú mélyedéseket metszünk. Minden lyukba egy-egy szegfűszeget tűzünk, majd a húst a mézzel megkenjük, és a cukorral megszórjuk. Fólia nélkül még fél órát sütjük. A méztől és a cukortól finom, aranyszínű kéreg keletkezik rajta. Amikor kész, tálra tesszük, pár percet várunk, és csak utána szeleteljük föl.

Tipp
Zöldköretet adhatunk hozzá, de krumplipürével is nagyon finom.

Exit mobile version