Kukoricakrémleves és hagymás-rozmaringos rakott burgonya

Nők Lapja Café | 2004. Április 19.
Kezdjük a hetet húsmentesen, két igazán finom, egyszerûen és könnyen elkészíthetõ, energiát adó étellel!

Kukoricakrémleves

Hozzávalók

• 1/2 fej vöröshagyma
• vaj
• 1-1 sárga- és fehérrépa
• 1 doboz konzervkukorica
• liszt
• vaj
• 1 dl tejszín
• 1 tojássárgája
• só, bors

Elkészítése

1/2 fej finomra vágott vöröshagymát 4 dkg vajban megfonnyasztunk, és megpárolunk benne 1-1 kisebb szál – kockára vágott – sárgarépát és fehérrépát. Ezután hozzáadunk 1 doboz levétől lecsurgatott morzsolt kukoricát, 1 liter vízzel felengedjük, és világos, vajas rántással besűrítjük. Sóval, törött borssal ízesítjük. Jól átforraljuk, majd szitán áttörjük. 1 dl tejszínt 1 tojássárgájával elkeverünk, és az áttört levessel lassú tűzön óvatosan átmelegítjük. Egyéni ízlés szerint citromlével pikánsra savanyíthatjuk. Csészében, pirított zsemlekockával tálaljuk.

Hagymás-rozmaringos rakott burgonya

Hozzávalók:

• 1 kg burgonya
• 50 dkg vöröshagyma
• 10 dkg vaj
• 1 csokor friss rozmaring
• 2 dl tej
• őrölt bors
• só

Elkészítése

A burgonyát és a hagymát megtisztítjuk, és felkarikázzuk. Tűzálló tálat kivajazunk, felváltva beletesszük a burgonyát és a hagymát, minden réteget sóval, borssal meghintünk, a rozmaringgal és a reszelt sajttal megszórunk, végül vajdarabkákat morzsolunk rá. A tetejére burgonya kerüljön! Az egészet tejjel leöntjük, és alufóliával lefedjük. Meleg sütőben készre sütjük. A sütés vége előtt 20 perccel az alufóliát levesszük, és a tüzet mérsékeljük.

Jó tudni:
Szárított rozmaring nem való ehhez a recepthez, csak friss!

Exit mobile version