Isteni sajtos omlett és sonkás-olívabogyós kenyér

Nők Lapja Café | 2004. Április 20.
Észrevétlenül surranjunk ki a konyhába – csak pár perc, és máris ágyban tálalhatjuk a tartalmas, laktató reggelit. Ezzel a finomsággal biztosan kihúzzuk délig. Vagy akár tovább is?!




Isteni sajtos omlett

Hozzávalók:

• 6 tojás
• 1 dl tej
• 1 kávéskanál olívaolaj
• apróra vágott petrezselyem
• póréhagyma / vöröshagyma
• reszelt sajt – parmezán, füstölt vagy trappista
• csipetnyi só, bors, reszelt szerecsendió







Elkészítése:

Mielőtt bárminek nekilátnánk, mossuk meg a hagymákat, és szeleteljük fel őket. A sajtokat reszeljük le – de akár apró kockákra is vághatjuk, ha így szimpatikusabb. Olvasszuk fel az olajat a serpenyőben, és pároljuk meg a hagymát. Amíg pirul, verjük fel a tojásokat a tejjel, keverjük bele a sót, borsot, szerecsendiót, majd öntsük az egészet a teflonedénybe. Ha félig már megsült a tojás, szórjuk meg sajttal és petrezselyemmel, keverjük össze, és lefedve süssük készre.

Tortaszerűen szeleteljük, és biggyesszünk salátaleveleket a tányérra.

Frissen facsart narancslével az igazi!




Sonkás-olívabogyós kenyér


Hozzávalók:





• 20 dkg nyers sonka (vastag szeletekben)
• 15 dkg olajbogyó (zöld, magozott)
• 25 dkg liszt
• 1 tasak szárított élesztő
• 4 tojás
• 1 dl fehérborecet
• 5 cl vermut (száraz)
• 1,5 dl olaj
• 10 dkg reszelt sajt
• vaj
• őrölt bors
• só


Elkészítése:

A sonka zsíros részeit levágjuk, a sovány részt felkockázzuk. Az olajbogyókat kettévágjuk. A lisztet, az élesztőt, a borsot és sót tálba szitáljuk, középre egy mélyedést készítünk, ebbe ütjük a tojásokat. Fakanállal simára keverjük, majd hozzáadjuk apránként a bort, a vermutot, és az olajat. Fényes, sima masszává keverjük. Ekkor beledolgozzuk az olajbogyókat, a sonkakockákat és a sajtot. A tésztát vajjal kikent, téglalap alakú tortaformába simítjuk, és meleg sütőben készre sütjük (kb. 40-45 perc, akkor jó, ha a késpengét beleszúrjuk, és már nem ragadrá.) Amikor kész, 10 percig a formában hagyjuk, majd grillrácsra borítjuk, és teljesen kihűtjük. Szeletekre vágva tálaljuk.

Variáció
Az olaszok úgy is készítik, hogy sonka helyett 10 dkg szardellát (ajókát) tesznek bele, olajbogyó helyett pedig aszalt paradicsomot. Télen adhatunk hozzá baconszalonnát, és apróra vágott aszalt szilvát, melyet kevés konyakban megáztatunk.




Exit mobile version