Egybesült pulykamell sárgarépaágyon
Hozzávalók
1 kg pulykamell
3 fokhagymagerezd
1 evőkanál olaj
1 evőkanál vörösborecet
2 evőkanál fehérbor
10 szem fekete bors
3 babérlevél
1 teáskanál koriandermag
1/2 csokor kakukkfű
1/2 l tej
75 dkg sárgarépa
1 csokor petrezselyemzöld
2 evőkanál liszt
3 evőkanál vaj
só, őrölt bors
a díszítéshez petrezselyemzöld és kakukkfű
Elkészítés:
A pulykamellet megmossuk, megtöröljük.
A megtisztított fokhagymagerezdeket fokhagymaprésen átnyomjuk, vagy kés fokával összezúzzuk. A húst sóval, őrölt borssal, fokhagymával bedörzsöljük, majd a felhevített olajon körös-körül megsütjük.
Felöntjük a borecettel és a fehérborral. Hozzáadjuk a szemes borsot, a babérlevelet, a koriandert és a kakukkfüvet, majd kb. 5 percig főzzük. Állandó keverés mellett beleöntjük a tejet, lefedjük és előmelegített sütőben 175 fokon (gáztűzhelynél 2-es fokozaton) 1 és 1/4 órát sütjük. A lekapargatott sárgarépát felszeleteljük és forrásban lévő, sós vízben kb. 10 perc alatt megfőzzük. Közben a megmosott, lerázott petrezselyemzöldet finomra felaprítjuk. Az egybesült pulykamellet a sütőből kivesszük, és letakarva rövid ideig pihentetjük.
A pecsenyelevet szűrőn átszűrjük, felforraljuk, majd hozzáadjuk a 2 evőkanál vajjal összedolgozott lisztet. Kevergetve összeforraljuk, és sóval, borssal ízesítjük. A maradék vajat lábosban megolvasztjuk, majd beleforgatjuk a felaprított petrezselyemzöldet és a sárgarépát. A pulykamellet a petrezselymes, vajas sárgarépával és kevés mártással tálra szedjük. Petrezselyemlevelekkel és kakukkfűvel díszítjük. A maradék mártást külön kínáljuk hozzá.
Elkészítési idő 1 3/4 óra, adagonként 2180 joule-t (520 kalóriát) tartalmaz.
Tippek
A párolt sárgarépa helyett köretként petrezselymes rizst kínálhatunk a sült pulykamellhez.
Az egybesülteket előre, míg a hirtelen sülteket utólag kell megsózni: így maradnak bennük az értékes húsnedvek.
A húsételeket nemcsak sóval, borssal, hanem köménymaggal, majoránnával, tárkonnyal, kaporral, metélőhagymával is ízesíthetjük.
Ananászos csiga
Hozzávalók
A tésztához
350 g liszt
100 g vaj vagy Linco Family margarin
20 g élesztő
20 g porcukor
1 dl tej
A krémhez
450 g ananász szelet konzerv
40 g vanília vagy ananász ízű pudingpor
80 g kristálycukor
Elkészítése:
A vajat ötven gramm liszttel összedolgozzuk, hűtőbe tesszük, miután téglatest alakúra formáztuk. A tejet meglangyosítjuk, belemorzsoljuk az élesztőt, és langyos helyre téve felfuttatjuk. A lisztet a felfuttatott élesztővel, cukorral, csipetnyi sóval összedolgozzuk, cipóvá formálva duplájára kelesztjük. Amíg a tészta kel, a konzerv levét leszűrjük, hozzáadjuk a cukrot, felmelegítjük, elkeverjük benne a pudingport és mérsékelt tűzön besűrítjük, majd kihűtjük. A tésztát fülesre nyújtjuk, beletesszük a vajas masszát, majd hajtogatjuk, pihentetjük a fentebb leírt módon. Az utolsó pihentetés után 5-8 mm vastagra kinyújtjuk, 1,5-2 cm-es csíkokra vágjuk, majd feltekerjük csiga formájúra. Minden csiga közepét benyomjuk, a mélyedésbe beletesszük a kihűlt krémet. Kb. 30 percig kelesztjük, előmelegített sütőben félig megsütjük a tésztát, a sütőből kivéve ráhelyezzük az ananászkarikát és visszatéve a sütőbe készre sütjük.