A mandula teszi különlegesen pikánssá ezt a levest, bár azért a kelbimbónak is van némi szerepe! Igazi ínyencség, akárcsak a keleti ízvilágú fõétel gyömbérrel és szójaszósszal.
Kelbimbókrémleves mandulaforgáccsal
Hozzávalók
750 g kelbimbó
3/4 l marhahúsleves
200 g tejszín
1/2 l tej
80 g zabpehely
2 ek. mandulaforgács
só, fehér bors, szerecsendió
Elkészítése:
A kelbimbót tisztítsuk és mossuk meg, néhány friss levelet tegyünk félre a díszítéshez. A kelbimbó torzsáját kereszt alakban vagdossuk be, így egyenletesen puhára fő. A kelbimbót tegyük a forró húslevesbe, majd kb. 20 perc alatt, nyitott fazékban főzzük puhára. Vegyük le a fazekat a tűzről, majd a kelbimbót pépesítsük a levessel, és öntsük hozzá a tejszín felét.
A zabpelyhet keverjük össze a hideg tejjel, majd adjuk a leveshez. Rövid ideig forraljuk össze, sózzuk, borsozzuk, és őrölt szerecsendióval fűszerezzük.
A mandulaforgácsot zsiradék nélkül pirítsuk meg egy serpenyőben. A maradék tejszínt verjük fel (ne túl keményre). A forró levest merjük csészékbe, díszítsük a tejszínnel, a mandulaforgácsokkal és kelbimbólevelekkel.
Gyömbéres hússaláta
Hozzávalók:
500 g felszelt sertéshús
3 teáskanál reszelt friss gyömbér
3 teáskanál szójaolaj
1 teáskanál szójaszósz
1 teáskanál borecet
250 g zöldborsó
1 teáskanál finomra darabolt lime
1 csésze lime-lé
2 teáskanál finomra vágott korianderlevél
2 és 1 csésze babcsíra
Elkészítése:
Keverd össze a húst a gyömbérrel és az olaj, a szósz és az ecet felével, takard le és hűtsd 10 percig. Forrázd le a zöldborsót, és hagyd állni 2 percig. Szűrd le, és öblítsd át hideg vízzel.
Süsd meg a húsos keveréket, gyors tűzön, amíg megpuhul.
Keverd össze a maradék olajat, szójaszószt és ecetet a lime-mal, levével és a korianderrel.
Tedd egy edénybe az összes elkészült hozzávalót és jól keverd össze.