Rákkal töltött batyu és különleges fetasaláta

Nők Lapja Café | 2004. Május 25.
Kicsit talán bonyolultabb, idõ- és pénzigényesebb, de tökéletes, ha ki akarsz tenni magadért! Ezzel mindenkit elkápráztatsz.

Rákkal töltött batyu

Hozzávalók (5 darabhoz)

• 200 g rák vagy scampi
• 450 g (10 lap) leveles tészta
• 75 g tejszín
• 1 tojás (a sárgáját és a fehérjét válasszuk szét)
• 2 póréhagyma
• ½ zöldpaprika
• 1 gerezd fokhagyma
• 1 ek. vaj vagy margarin
• só, bors
• citromlé
• 1 ek. apróra vágott kapor

Elkészítése:

Olvasszuk ki a leveles tésztát. Öt lapot fektessünk egy sütőpapírral kibélelt sütőlapra. A maradék öt levélből vágjunk ki négyzeteket úgy, hogy egy 2 cm-es tésztacsík maradjon. A csíkot kenjük meg tojásfehérjével, és ragasszuk a sütőlapon lévő tésztákra. A kis négyzeteket kenjük meg a felvert tojássárgájával, helyezzük a sütőlapra, és előmelegített sütőben 220 fokon süssük kb. 10-15 percig.
A töltelékhez a kiolvasztott rákot kevés vajon melegítsük át, tegyük hozzá a karikára vágott pórét, a zöldpaprikacsíkokat és a szétnyomott fokhagymát, fűszerezzük sóval, borssal, citromlével, és együtt pároljuk 5 percig.

Öntsük rá a kaporral ízesített tejszínt. A masszát öntsük a tésztaformákba, és takarjuk le a „tésztakalapokkal”.

Különleges fetasaláta

Hozzávalók:

• 2 dl joghurt
• 1 nagy tubus majonéz
• 20-20 dkg feta sajt és kígyóuborka
• 1-1 piros és sárga színű paprika
• 10 dkg póréhagyma
• 1 csokor kapor
• 1 evőkanál mustár
• 1 mokkáskanál porcukor
• Delikát Fűszervarázs

Elkészítése:

A majonézt és a joghurtot összekeverjük, megszórjuk Delikáttal, majd mustárral és porcukorral pikánssá tesszük. Végül beleforgatjuk a finomra vágott kaprot. A zöldségeket apró kockákra vágjuk. Keveset félreteszünk a díszítéshez, a többit pedig a joghurtos majonézhez adjuk, majd a felkockázott fetát is beleforgatjuk. A salátát hűtőbe tesszük néhány órára, hogy az ízek összeérjenek, majd a félretett zöldségekkel díszítve tálaljuk.

Exit mobile version