Csõben sült sajtos póréhagyma

nlc | 2004. Május 28.
A "csõben sült" valójában elég buta neve azoknak az ételeknek, amelyeket sütõben sütünk, finoman egymásra rétegezve, leginkább sajttal. Külön ajánljuk azoknak, akik úgy szeretnek fõzni, hogy mindent bedobálnak egy tepsibe, sütõbe zárják, és evésig eszükbe sem jut!





Hozzávalók:

• 1 kg póréhagyma (fehér része)
• 3 dkg vaj
• 2,5 dl tyúkhúsleves (leveskockából)
• 2 dl tejszín
• 2 evőkanál kukoricakeményítő
• 25 dkg reszelt sajt
• 1 szelet főtt sonka
• őrölt szerecsendió
• őrölt bors
• só


Elkészítése:

A póréhagymát kisebb darabokra vágjuk, és a vajban 5 percig pároljuk. Sóval, borssal ízesítjük, a húslevessel meglocsoljuk, majd még 20-25 percig fedő alatt pároljuk. Amikor kész, lecsöpögtetjük. A tejszínt szerecsendióval, sóval, borssal ízesítve felforraljuk, hozzákeverjük a keményítőt, és kislángon sűrűre főzzük. A tűzről levesszük, és a sajt negyedét belekeverjük. A sonkát felkockázzuk.


Mély tepsit kivajazunk, beleszórjuk a póréhagymát és a sonkakockákat, ráöntjük a szószt, és a maradék sajttal megszórjuk. Forró sütőben addig pirítjuk, amíg a sajt ráolvad. Burgonyapürével tálaljuk

Variáció:

12 előfőzött cannelloniba (hosszúkás olasz tészta), 12 darabka pórét teszünk. Nagyon híg szószt készítünk úgy, hogy a póréhagyma főzővizéből is keverünk bele, ezzel meglocsoljuk a pórékat, majd a recept szerint megsütjük.

Exit mobile version