Göngyölt csirke és kehelyben tálalt krémtúrós eper

nlc | 2004. Május 29.
A hosszú hétvégére egy igazán ínyenc menüsort ajánlunk. Garantált a siker, ha ebben a finom és mutatós kehelyben tálaljuk a krémtúróval koronázott illatos epret. Jó étvágyat!

Göngyölt csirke

Hozzávalók 4 személyre:

• 8 szelet csirke- vagy pulykamell
• 2 db sárga vagy piros húsú paprika
• 1 kanál kapribogyó
• 8 szelet ajóka (szardella)
• 2 gerezd fokhagyma
• egy csokor kakukkfű
• 40 g juhsajt
• 4 kanál olaj
• 1 tojás
• 4 kanál balzsamecet
• 1 merőkanál zöldségleves
• só, bors

Elkészítése:

Megmossuk a paprikákat, és behelyezzük a sütőbe, amit 180 fokra melegítettünk elő. Fél óra múlva kivesszük a őket, és betesszük egy papírzacskóba, majd jó szorosan bezárjuk a tasak száját. Így a meleg gőz elősegíti, hogy a paprika héja elváljon a húsától, és könnyebb meghámozni. Hagyjuk kihűlni, majd kicsumázzuk, az ereit is eltávolítjuk, kiterítjük, és nyolcfelé osztjuk.

A hússzeleteket bekenjük felvert tojással, ráfektetjük a sültpaprika réteget, majd a szardellát, a kapribogyóból néhány szemet, a vékonyra szelt sajtot, és megkenjük a fokhagymával, ledarált kakukkfűvel.

A hússzeleteket úgy göngyöljük össze, hogy előbb a végeit behajtjuk, hogy ne folyjon ki az ízletes töltelék, majd konyhai kötözőzsineggel rögzítjük a csomagocskákat. Teflon serpenyőben, forró olajban minden oldalukat átsütjük 2-3 percig.

Meglocsoljuk a balzsamecettel, egy kicsit elpárologtatjuk, hozzáöntünk egy merőkanál húslevest, beledobunk egy ágacska kakukkfüvet, lefedjük az edényt, és kb. 15 percig pároljuk a húsgöngyöleget. Forrón tálaljuk.

Kehelyben tálalt krémtúrós eper

1. Az alapanyagokból (pontos mennyiség a májusi Praktika magazin 62. oldalán) a szokásosnál kissé sűrűbb palacsintatésztát keverünk. Ha botmixerrel keverjük ki a masszát, alaposan fel tudjuk habosítani, így lazább lesz a tészta.

2. Lehetőség szerint legalább fél órát pihentessük. Sütéskor a teflonserpenyőbe legfeljebb pár csepp olajat kell tenni, hiszen a tésztában is van olaj. Amikor az egyik oldala megsült, falapáttal fordítsuk meg a palacsintát.

3. Egy lapostányérra borítsuk le az üvegtálacskát, és simítsuk rá még melegen a palacsintát.

4. Egy másik üvegtálkával fedjük le a tésztát, így jobban megtartja a formáját akkor is, ha kihűl.


5. Tálaláskor tegyünk egy-egy palacsintát a tálkákba, és szórjuk bele a feldarabolt epret. Amennyiben csak felnőtteknek kínáljuk ezt a desszertet, locsoljuk meg egy kis rummal. Majd koronázzuk meg az ízesített túrókrémmel (amelynek készítését a hónap favoritja rovatban, a 62. oldalon olvashatjátok), végül díszítsük citromlevéllel, és máris kínáljuk. A nyár folyamán kóstoljátokk meg málnával vagy őszibarackkal is!


Exit mobile version