Csõben sült makaróni és almáslepény

nlc | 2004. Június 03.
A mai napra egy gyorsan elkészíthetõ vacsorát ajánlunk. A makaróni mindenki kedvence, akárcsak az almáslepény, ami az almaszezon tökéletes desszertje.



Csőben sült makaróni

Hozzávalók:

• 40 dkg makarónitészta
• 10 dkg füstölt szalonna
• 3 kanál olívaolaj
• 15-20 dkg sajt
• 2 pohár tejföl
• 2 tojás
• fehérbors, majoranna






Elkészítése:

A tésztát bő vízben kifőzzük, majd hideg vízben lehűtjük. A reszelt sajtot, a tojásokat, a tejfölt, a kefirt ízesítjük fehér borssal, és összekeverjük. A kihűlt tésztára öntjük. A szalonnát kisütjük, és ezt is ráöntjük a tésztára az olajjal együtt. Jól megkeverjük, és kiolajozott tepsibe borítjuk. Tetejére szórunk egy kis reszelt sajtot, pár csík bacon szalonnát teszünk rá. Forró sütőben pirosra sütjük.

Almáslepény

Hozzávalók





a tésztához:

• 100 g porcukor
• 200 g margarin vagy vaj
• 300 g liszt
• 2 db tojássárgája
• 1 cs. vaníliás cukor
• 1/2 citrom reszelt héja

a töltelékhez:
• 500 g alma
• 100 g darált dió
• 100 g cukor
• 1/2 citrom reszelt héja
• 50 g zsemlemorzsa
• őrölt fahéj

a kenéshez:
• 1 db tojás

a tetejére:
• 20 g porcukor


Elkészítése

A lisztet a zsiradékkal gyorsan összemorzsoljuk, hozzáadjuk a porcukrot, a tojások sárgáját, a citromhéjat, a vaníliás cukrot és az egészet összedolgozzuk, gömbölyítjük, majd téglalap alakúra formázzuk, és hűtőszekrénybe tesszük, hűtjük, pihentetjük. Amíg a tészta a hűtőben pihen, elkészítjük az almatölteléket: a megtisztított, megmosott almát meghámozzuk, magházát eltávolítjuk és kb. 3-4 mm vastag szeletekre vágjuk, majd egy lábasban addig pároljuk, amíg a leve el nem párolog.

Ezután hozzáadjuk a cukrot, a fahéjat, a citromhéjat és a diót, majd az egészet összekeverjük és kihűtjük. A pihentetett tésztát két egyenlő részre osztjuk és 5-6 mm vastag, egyforma nagyságú téglalap alakú lapra nyújtjuk. Az egyik tésztalapot a nyújtófa segítségével a tepsibe terítjük, villával megszurkáljuk, és előmelegített sütőben készre sütjük, de arra ügyeljünk, hogy a tésztalap ne piruljon meg, majd kivesszük és kihűtjük.

Ezután ráhintjük a zsemlemorzsát, és egyenletesen elosztjuk rajta a kihűlt almatölteléket, majd beterítjük a másik tésztalappal úgy, hogy az élek és a sarkok fedjék egymást. A tészta felületét felvert tojással megkenjük, és villa segítségével berácsozzuk, megszurkáljuk, és visszatéve a sütőbe megsütjük. Kihűlés után négyzet alakúra daraboljuk, és porcukorral meghintjük.





Exit mobile version