Õszibarack krémleves és gombás tésztasaláta

Nők Lapja Café | 2004. Június 09.
Bár még nincs itt az õszibarackok szezonja, de feltétlenül készítsd el ezt a mennyei levest, hiszen konzervbõl is finom lesz! Egy falat nyár ...



Őszibarack krémleves





Hozzávalók

• 300 g őszibarack (lehet konzerv vagy mélyhűtött)
• 20 g cukor
• 2 db tojássárgája
• 3 cl borpárlat
• 1 dl tejszín
• egész fahéj, citromhéj, szegfűszeg


Elkészítése:

A fűszerekből kivonatot főzünk, leszűrjük, kihűtjük. Az őszibarackot felszeleteljük, és fél liter vízzel, a cukorral és a kivonattal lassú forralás mellett húsz percig főzzük, kihűtjük. A gyümölcsöt a léből kiszedve turmixgépbe tesszük, hozzáadjuk a tojások sárgáját, a brandyt, a tejszínt pépesítjük, és végül annyi főzőlevet, hogy krémszerű állományú ételt kapjunk. Hűtőszekrénybe téve kihűtjük. Felszolgálás előtt csészébe öntjük, tetejét tejszínhabbal és őrölt fahéjjal díszíthetjük.
Fenti módon bármilyen gyümölcsből készíthetünk krémlevest.


Gombás tésztasaláta





Hozzávalók:


• 3 gerezd fokhagyma
• 1 citrom (leve)
• 8 bazsalikomlevél
• 12,5 dkg dió
• 6 dkg rokfort sajt
• 20 dkg csavart tészta
• 25 dkg sampinyon gomba
• 1 alma
• 1 evőkanál Gyros fűszerkeverék
• 6 evőkanál olaj
• só


Elkészítése:

A citrom levét kinyomjuk, a bazsalikomot apróra vágjuk. A diót teflonban megpirítjuk, majd konyhai papírtörlőn hagyjuk kihűlni. A rokfortot felkockázzuk, és felhasználásig hűtőbe tesszük. A tésztát sós vízben kifőzzük, majd hideg vízzel leöblítjük, és kihűtjük. Az almát meghámozzuk, magházát kivájjuk, húsát felkockázzuk. Salátástálban a tésztát összekeverjük az olajjal, a citromlével, a zúzott fokhagymával és a Gyros fűszerkeverékkel. Hozzáadjuk a sajtot, a diót, a felszeletelt gombát és az almakockákat. Bazsalikommal megszórjuk. Variáció
Rokfort helyett márványsajtot is használhatunk.



Exit mobile version