Rántott csirke és darapuding almával

Nők Lapja Café | 2004. Június 11.
Pénteki menünk: rántott csirke, desszertnek pedig mogyorós darapuding párolt almával. Nincs, aki ellenálljon!


Rántott csirke





Hozzávalók


• 1000 g csirke vagy 8 db csirkecomb
• 2 db tojás
• 200 g zsemlemorzsa
• étolaj
• 80 g liszt
• 1 cs. petrezselyemzöld
• só


Elkészítés

A megtisztított csirkét nyolcadoljuk (a combokat az ízületnél bevágjuk, hogy könnyebben átsüljön), megmossuk, ruhával leszárítjuk. Sózzuk, máját, zúzáját a szárnya közé tesszük (háromszög alakot formázva). Ezután a húsokat vagy a combokat bundázzuk: lisztbe, felvert egész tojásba és zsemlemorzsába forgatjuk. Bő forró olajban lassan, szép világosra sütjük. A sütési idő kb. húsz perc.

A zöldpetrezselymet megmossuk, megszárítjuk konyharuhán, majd szűrőbe tesszük és forró olajba mártjuk pár másodpercre, majd a feltálalt csirkére szórjuk. Forrón szervírozzuk, zsírban sült hasábburgonyát adunk mellé. Tavasszal és nyáron bármilyen friss saláta illik hozzá.


Mogyorós darapuding párolt almával

Hozzávalók 4 személyre:





• 3 dkg felaprított mogyoró
• 4,5 dl tej
• 10 dkg cukor
• 1 zacskó vaníliás cukor
• csipetnyi só
• 7-8 dkg búzadara
• 1 tojás
• 1 nagy alma
• 2-3 evőkanál citromlé
• 1/4 l almalé
• 1/4 teáskanál fahéj
• 1 teáskanál étkezési búzakeményítő
• a díszítéshez esetleg mentalevél


Elkészítés:

A mogyorót serpenyőben szárazon aranybarnára pirítjuk, majd hűlni hagyjuk. A tejet 4 dkg cukorral, a vaníliás cukorral és a sóval elforraljuk és levesszük a tűzhelyről. A mogyoróból egy keveset félreteszünk a díszítéshez, a többit a búzadarával együtt állandó keverés mellett a tejhez adjuk. Még egyszer felforraljuk, majd félrehúzzuk, és kb. 5 percig állni hagyjuk. A tojást szétválasztjuk. A sárgáját a forró búzadarába vegyítjük, majd a kemény habbá vert fehérjét is belekeverjük. 4 darab, kb. 1 dl-es formát vagy üvegpoharat hideg vízzel kiöblítünk, és betöltjük a mogyorós darapudingot. Kihűtjük majd hűtőszekrénybe állítjuk.

A megmosott almát félbevágjuk, magházát kiemeljük. Az alma egyik felét cikkekre, a másik felét kockákra vágjuk. A citromlevet 2 evőkanál vízzel felforraljuk. Beleszórjuk az almacikkeket és –kockákat, majd alacsony hőfokon, kb. 2 perc alatt nem túl puhára pároljuk. A párolt almát hűlni hagyjuk. A maradék cukrot serpenyőben, közepes hőfokon megolvasztjuk és karamellt készítünk belőle.

Felöntjük az almalével, és addig keverjük, míg a karamell felolvad, majd belevegyítjük a fahéjat. A keményítőt 1 evőkanál vízben csomómentesen elkeverjük. A karamellt felforraljuk, és a tűzhelyről levéve besűrítjük a feloldott étkezési keményítővel. Összeforraljuk, majd hűlni hagyjuk.
A darapudingot a formákból kiborítjuk, és a párolt almacikkekkel, illetve –kockákkal, valamint a karamellszósszal kistányérokra elosztjuk. A félretett mogyoróval meghintve, esetleg mentalevelekkel díszítve kínáljuk.

Elkészítési idő kb. 40 perc, adagonként kb. 1550 joule energiát (370 kalóriát) tartalmaz.

Exit mobile version