Dr. Oetker Süteményes könyv kezdõknek

Patkó Ágnes | 2004. Június 21.
A múltkori eseten felbuzdulva ismét egy rázott tésztát választottam, ami most is mûködött, addig ráztam, amíg fincsi süti kerekedett belõle. Most már a „nem kapható hozzávalók” címû akadályt is könnyebben vettem.

Ez a sütemény valóban egyszerű, és valóban megbirkóznak vele kezdők. Ráadásul olyan jól néz ki, hogy senkinek nem jutna eszébe: egy kezdőknek készült szakácskönyvből van.

A könyv ismét beváltotta a hozzá fűzött reményeket. Segítenek a fázisfotók, és egyedülálló módon részletezi a különféle fajtájú sütőkben alkalmazandó sütési hőfokot. A pontokba szedett utasítások könnyen követhetővé teszik a folyamatot. Hajrá!

Tejszínes epertorta
(Lédús)

Hozzávalók:

A rázott tésztához:
• 80 g vaj vagy margarin
• 170 g búzaliszt
• 2 csapott teáskanál sütőpor (Ez most ugye nem komoly? Fél tasak és kész…)
• 80 g cukor
• 1 tasak vanillincukor
• 2 tojás
• 75 ml író (Nna! Írót ugye már nem nagyon lehet kapni. Ha mégis, kérném a lelőhelyeket. A múltkori “vadásszunk lime-ot” című rövid, kétnapos kalandtúra után egy huszáros fordulattal, és a múltkori recept megtekintésével ezt is tejjel pótoltam.)

A tetejére:
• 500 gr tejszín
• 1 tasak vanillincukor
• 2 ek. cukor
• 500 gr eper

A bevonathoz:
• 1 tasak világos tortazselé
• 250 ml narancslé

Elkészítési idő: 45 perc a hűlés ideje nélkül

Sütési idő: kb. 25 perc

Elkészítése:

1. A tésztához a vajat vagy margarint kis edényben felolvasztjuk és kissé hűlni hagyjuk.

2. A lisztet a sütőporral elvegyítjük, jól záródó (kb. 3 l-es) tálba szitáljuk (nekem nincs is szitám, de úgy biztos még finomabb lenne az enélkül is tökéletes tészta!), a cukorral és vanillincukorral elvegyítjük. A tojást, vajat vagy margarint hozzáadjuk. A tálat a fedelével jól lezárjuk és többször (összesen 15-30 másodpercig) erősen összerázzuk, hogy a hozzávalók jól elvegyüljenek.

3. Az egészet keverőkanállal vagy habverővel újra gondosan átkeverjük, hogy a tál szélén maradt tészta is belekeveredjen. A masszát egy (26 cm átmérőjű, alján kikent) tortaformába öntjük, tetejét elsimítjuk és a sütőbe helyezzük.

Sütés:

• felső/alsó hőfok: kb. 180 fok előmelegítve
• légkeveréses sütőnél: kb. 160 fok (előmelegítve)
• gázsütőnél: 2-3-as fokozat (előmelegítve)
sütési idő: kb. 25 perc

4. A tortalapot a formából kivesszük,

süteményrácson hűlni hagyjuk, majd tortástálra tesszük. A letisztított tortakarikát köréje tesszük.

5. A tetejéhez a tejszínt a cukorral és vanillincukorral elkeverjük (Természetesen fel kell verni. E fölött a kis, ám igen fontos részlet fölött elsiklott a szerző, netán a fordító. Kár!), ezzel a tortalapot megkenjük és teljesen kihűtjük.

6. Az epret megmossuk, jól lecsöpögtetjük, szárát levesszük, a szemeket felszeleteljük és cserépszerűen a tejszínmasszára fektetjük.

7. A bevonathoz a tortazseléből és narancsléből a bevonatot a tasakon lévő leírás szerint – de cukor nélkül – elkészítjük és középről kiindulva az eperszeletekre öntjük. A

tortát legalább 1 órára hűtőszekrénybe tesszük. (Ne felejtsük letakarni, a tejszín nagyon szeret mindenféle szagokat átvenni. Akár hűtőét is.)

8. Tálalás előtt a torta szélét késsel fellazítjuk és a karikát levesszük.
Exit mobile version