Királyi Szakácsok Nyomdokán

nlc | 2004. Június 28.
A „Királyi Szakácsok Nyomdokán” elnevezésû hagyományõrzõ Egyesület 2004. augusztus 5-7. között 12. alkalommal rendezi meg a Nemzetközi Királyi Szakácsversenyt.




Az 1993 óta minden évben megrendezésre kerülő verseny keretében az „ősi” királyi szakácsok szokásait, titkait elevenítik fel korunk legjobb magyar és külföldi szakácscsapatai, akik szigorú feltételek és szabályok mellett küzdenek meg a „Királyi Szakács” címért.

Az idén – mint eddig is minden évben – a királyi asztalra csak a XIV-XV. században használatos alapanyagokból, fűszerekből és korhű technikai eljárással készített ételek és italok kerülhetnek. További feltétel, hogy korunk minőségi követelményeinek és a higiéniai előírásoknak megfeleljenek az ételek.
A magas szintű szakmai verseny védnöke a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség, és a tavalyi évhez hasonlóan 2004-ben is kiosztásra kerül a Királyi Borász cím.

Augusztus 5-én a megye településeinek polgármesterei találkoznak, és ezzel kezdetét vesz a 3 napos rendezvénysorozat.





Augusztus 6-án
a magyaros ételek kedvelői mellett az egészséges táplálkozás híveit várjuk, hiszen a korabeli gabonaételek és különlegességek bemutatója mellett számukra különleges programokat kínálunk: az olimpiai bajnokok reggelijén például neves sportolóink készítik el kedvenc ételeiket.

Augusztus 7-én 10 órakor kezdődik a XII. Királyi Szakácsverseny. A falu az idők során felépített egy kemence-skanzent, amely méltó sütő-főző helyet biztosít a gasztronómia mestereinek. A középkor csábító ízei mellett különböző programok mutatják be, idézik fel hazánk középkori kultúráját. Felelevenítjük a középkori piacot a kézműves vásárral, a szórakozásról pedig reneszánsz kori zene, tánc, maskarások, lovasok, bajvívók gondoskodnak. Programjaink nemcsak a színpadokon zajlanak, hanem a település minden pontján, a borudvaron és a népi udvarokon egyaránt.

Somogyi falvak – beköltözve egy-egy lakóház udvarába, bemutatják településük kultúráját, táncait, kézműveseit – miközben a vendég végigkóstolhatja Somogy régi népi ételeit. Évek óta a dél-dunántúli régióból – Baranyából, Tolnából és Zala megyéből, az ország több tájáról, valamint a határon túlról is várunk településeket.

A királyi szakácsok versenyének eredményhirdetésére 17 órakor kerül sor.




Exit mobile version