Mandulaleves

nlc | 2004. Július 02.





Hozzávalók:

• 1 liter tej
• 12,5 dkg mandula (őrölt)
• 4 evőkanál cukor
• 8 mandulás keksz
• 2 kávéskanál őrölt fahéj


Elkészítése:

A tejet mély lábasban felforraljuk, és állandóan kevergetve hozzáadjuk a mandulát, a cukrot és 4 kekszet. Addig keverjük, amíg minden feloldódik, és sima folyadékot kapunk. Kislángon 10 percig főzzük, közben időnként megkeverjük. Fahéjjal megszórjuk, és desszertestálkákba töltjük. Minden tálkába 1-1 kekszet is teszünk. Melegen és hidegen is tálalhatjuk.


Jó tudni

A mandulát gyakran helyettesítik a szilva és a sárgabarack szárított magjával. (Ebből főként kivonatot (eszenciát) készítenek, melyet a cukrászipar használ.) A lehéjazott mandulát grillen megpiríthatjuk, forgácsokat vághatunk belőle vagy megdarálhatjuk.

Exit mobile version