Szõlõleves

nlc | 2004. Július 02.
Korainak tûnik a szõlõ? Pedig már ott mosolyognak a szemek a piacon. Kicsit lépj elõre az idõben, és már kanalazhatod is ezt a kifejezetten finom levest!





Hozzávalók:

A leveshez
• 2 narancs
• 30-30 dkg szőlő (fehér és piros szemű)
• 1 evőkanál méz
• 1 dl édes fehérbor

A dzsemhez
• 50 dkg szőlő (fekete)
• 2 alma
• 4 szelet kalács


Elkészítése:

A dzsemhez a szőlőszemeket megmossuk, és lábasban 15 percig kislángon főzzük, majd szitán áttörjük. A lét újra felforraljuk, és 5 percig főzzük, hogy sűrű legyen. Az almákat meghámozzuk, magjukat és magházukat kivágjuk. A gyümölcsöt a sűrű szőlőlébe tesszük, és 1 óráig kislángon, nagyon sűrűre főzzük, majd kihűtjük. A leveshez a narancsok héját burgonyahámozóval hosszú, vékony csíkokra vágjuk, a levét kinyomjuk. A szőlőszemeket megmossuk, néhány szép szemet félreteszünk a díszítéshez. A szőlőszemeket és a narancslét turmixoljuk, majd szitán áttörjük. Belekeverjük a narancshéjat, a mézet és a bort. Folpackkal lefedjük, és 1 órára hűtőbe tesszük. Tálaláskor kivesszük a narancshéjat. A megmaradt szőlőszemekkel díszítjük, és 1-1 szőlődzsemes kalácsot adunk hozzá.

Exit mobile version