Currys pórétorta

nlc | 2004. Július 09.
Süssünk tortát póréhagymából. Ez egyrészt meglepõ ajándék lehet, vagy szokatlan köszöntõ, de mindenekelõtt egy könnyû nyári étel. Curryt nem kedvelõk anélkül is elkészíthetik.





Hozzávalók:

A tésztához
• 35 dkg liszt
• 17,5 dkg vaj
• csipetnyi só
• 1 tojás
• 1 tojássárgája
• 1 evőkanál tej

A tetejére
• 1 csokor póréhagyma
• 4 dkg vaj
• 2 tojás
• 1 dl tejszín
• csipetnyi curry
• őrölt bors
• só


Elkészítése

A lisztet és a kis darabokra vágott vajat gyorsan összedolgozzuk, közben hozzáadjuk a tojásokat és a sót. Legalább 2 óráig hideg helyen pihentetjük. Közben a pórékat megtisztítjuk, a zöld részét levágjuk. A fehér részt apróra vágjuk, és lobogó vízben 5 percig főzzük (blansírozzuk). Lecsöpögtetjük, és a vajban, kevergetve puhára pároljuk. A tojásokat a tejszínnel, a curryvel és ízlés szerinti sóval, borssal felverjük, ezt a póréra öntjük, és összekeverjük.

A tésztát két részre osztjuk, az egyik nagyobb legyen. Sodrófával kinyújtjuk, és a nagyobb részt kivajazott formába tesszük úgy, hogy a széleken még 1-1 cm körben legyen. A pórés krémet beleöntjük. A maradék tésztát akkorára nyújtjuk, hogy befedje a pórés részt, és jól lenyomkodjuk. A leesett tésztadarabkákból levélformákat készítünk, és kör alakban a torta tetejére tesszük. A tejben elkevert tojássárgájával megkenjük, és meleg sütőben készre sütjük. Amikor félig kész, a tésztát alufóliával lefedjük, hogy ne égjen meg. A formából kivéve, langyosan tálaljuk.

Exit mobile version