Gouda sajtos lepény

nlc | 2004. Július 09.





Hozzávalók:


• 25 dkg mélyhűtött leveles tészta
• 6 dkg vaj
• 2 dl tejföl
• 1 evőkanál liszt
• 10 dkg reszelt gouda sajt
• késhegynyi szerecsendió
• 4 tojásfehérje
• őrölt bors
• só




Elkészítése:

A felengedett tésztát kinyújtjuk, majd a kivajazott sütőformába simítjuk, villával megszurkáljuk, és 15 percre hűtőbe tesszük. Serpenyőben megolvasztjuk a vajat, állandóan kevergetve hozzáadjuk a tejfölt, a lisztet, a sajtot, a szerecsendiót, megsózzuk, megborsozzuk, és addig kevergetjük, amíg a sajt megolvad, a krém pedig sűrűsödni kezd. Levesszük a tűzről, tálba öntjük, és hűlni hagyjuk. A tojásfehérjéből kemény habot verünk, és hozzáadjuk a krémhez. A keveréket a hűtőből kivett tésztára öntjük, és forró sütőben 25 percig sütjük. Hidegen és melegen is tálalhatjuk.


Készítsünk mellé salátát: néhány felkockázott paradicsomból, darabokra tépett zöldsalátából, pirított szalonnakockákból, és locsoljuk meg zöldfűszeres salátaecettel.

Akkor lesz szép a tojásfehérjehab, ha már előző nap szétválasztjuk a sárgájától, és egy napig jól lezárt dobozban tartjuk a hűtőben.

Exit mobile version