Kuba egyszerűen
A kiadósabb reggeli nem honosodott meg a szigetországban – a legtöbben beérik egy jó erős feketével, de ha ehhez nem jutnak hozzá, akkor igen morcosak lesznek. Némi változatosságot jelent a tejeskávé, de ezzel ki is merítettük a reggeli fogalmát. Fogyókúrázóknak ideális terep.
Japán – a bőség zavara
A reggeli ugyan nem játszik fontos szerepet, mégis bőséges rendszerint több fogásból áll. A hagyományos japán reggeli elengedhetetlen kellékei a miso leves, a rizs és a szójaszósz.
A rizs mellé főként rántottát, főtt tojást, szárított halat, savanyúságot, babot vagy párolt zöldségeket fogyasztanak.
Ezek után gondolom nem szívesen lennél háziasszony Japánban nem kis macera lehet mindezt elkészíteni kora reggelre. Még szerencse, hogy létezik programozható rizsfőző!
Persze azért itt is érezhető a kontinentális befolyás – egyre többen horgonyoznak le a jó öreg szendvics & kávé duó mellett, annak ellenére, hogy felvágottból egyelőre nem túl nagy náluk a választék.
Rizses nyers hal
Hozzávalók:
50 dkg friss nyers hal (tintahal, lazac, tonhal)
40 dkg rizs
5 dl víz
1 evőkanál wasabitorma
2 evőkanál rizsecet
szójaszósz
3 kk cukor
só
Elkészítése:
Először is tedd fel főni a gondosan átválogatott rizst. Melegítsd fel az ecetet, add hozzá a cukrot meg a sót is. Mosd meg a filézett halat, és szeleteld fel 1-2 cm vastag, 5 cm hosszú darabokra. Mártsd ecetes vízbe a kezed, és kend be a halszeleteket wasabitormával, majd formálj rizslabdákat, és nyomkodd rá a nyers halszeletekre. Formázd meg őket, és már szervírozhatod is. Szójaszószba mártogatva az igazi.
Arab konyha – egészségesen
Közkedvelt reggelire az olajbogyó, a fehérsajt, a datolya, a többféle – frissen készült – lángos és kenyér. Egyiptomtól keletre a citromlével, olívaolajjal péppé őrölt, szezámmaggal ízesített egyiptomi barna lóbab és a csicseriborsó örvend nagy népszerűségnek. A kecsketej és belőle készített tejtermékek szintén fontos elemei az arab konyhának.
Algériai datolyakenyér
Hozzávalók:
10 dkg darált mandula
20 dkg darált datolya
10 dkg cukor
1 csomag vaníliás cukor
4 tojás
5 dkg vaj
5 dkg rizsliszt
Elkészítése:
Verd fel a tojások sárgáját, keverd össze a cukorral és a vaníliás cukorral, majd add hozzá a megolvasztott vajat, a datolyát és a mandulát. Szórd bele a lisztet, és keverd hozzá a kemény habbá felvert tojásfehérjét. Öntsd tortaformába, majd helyezd forró sütőbe úgy fél órára.
Malajzia – egzotikus
Reggelire rendszerint Nazi lemakot fogyasztanak: a hangzatos név banánlevélbe csomagolt, kókusztejben főtt rizst takar, tetézve chili-szósszal, tojással, sózott, szárított apró hallal. Ja, és egy marék sült földimogyoró is jár hozzá. Csak vállalkozó kedvűeknek!