Egzotikus változatok

Szili Zsófi | 2004. Szeptember 10.
Kuba, Japán, Malajzia, arab országok. Ezeken a helyeken is reggeliznek az emberek. De vajon mit? A választék széles, és receptjeinkkel könnyen beleélheted magad a hangulatba.

Kuba – egyszerűen

A kiadósabb reggeli nem honosodott meg a szigetországban – a legtöbben beérik egy jó erős feketével, de ha ehhez nem jutnak hozzá, akkor igen morcosak lesznek. Némi változatosságot jelent a tejeskávé, de ezzel ki is merítettük a reggeli fogalmát. Fogyókúrázóknak ideális terep.


Japán – a bőség zavara

A reggeli ugyan nem játszik fontos szerepet, mégis bőséges – rendszerint több fogásból áll.  A hagyományos japán reggeli elengedhetetlen kellékei a miso leves, a rizs és a szójaszósz.

A rizs mellé főként rántottát, főtt tojást, szárított halat, savanyúságot, babot vagy párolt zöldségeket fogyasztanak.
Ezek után gondolom nem szívesen lennél háziasszony Japánban – nem kis macera lehet mindezt elkészíteni kora reggelre. Még szerencse, hogy létezik programozható rizsfőző!

Persze azért itt is érezhető a kontinentális befolyás – egyre többen horgonyoznak le a jó öreg szendvics & kávé duó mellett, annak ellenére, hogy felvágottból egyelőre nem túl nagy náluk a választék.





Rizses nyers hal

Hozzávalók:

• 50 dkg friss nyers hal (tintahal, lazac, tonhal)
• 40 dkg rizs
• 5 dl víz
• 1 evőkanál wasabitorma
• 2 evőkanál rizsecet
• szójaszósz
• 3 kk cukor
• só


Elkészítése:

Először is tedd fel főni a gondosan átválogatott rizst. Melegítsd fel az ecetet, add hozzá a cukrot meg a sót is. Mosd meg a filézett halat, és szeleteld fel 1-2 cm vastag, 5 cm hosszú darabokra. Mártsd ecetes vízbe a kezed, és kend be a halszeleteket wasabitormával, majd formálj rizslabdákat, és nyomkodd rá a nyers halszeletekre. Formázd meg őket, és már szervírozhatod is. Szójaszószba mártogatva az igazi.


Arab konyha – egészségesen

Közkedvelt reggelire az olajbogyó, a fehérsajt, a datolya, a többféle – frissen készült – lángos és kenyér. Egyiptomtól keletre a citromlével, olívaolajjal péppé őrölt, szezámmaggal ízesített egyiptomi barna lóbab és a csicseriborsó örvend nagy népszerűségnek. A kecsketej és belőle készített tejtermékek szintén fontos elemei az arab konyhának.





Algériai datolyakenyér

Hozzávalók:

• 10 dkg darált mandula
• 20 dkg darált datolya
• 10 dkg cukor
• 1 csomag vaníliás cukor
• 4 tojás
• 5 dkg vaj
• 5 dkg rizsliszt


Elkészítése:

Verd fel a tojások sárgáját, keverd össze a cukorral és a vaníliás cukorral, majd add hozzá a megolvasztott vajat, a datolyát és a mandulát. Szórd bele a lisztet, és keverd hozzá a kemény habbá felvert tojásfehérjét. Öntsd tortaformába, majd helyezd forró sütőbe úgy fél órára.


Malajzia – egzotikus

Reggelire rendszerint ’Nazi lemakot’ fogyasztanak: a hangzatos név banánlevélbe csomagolt, kókusztejben főtt rizst takar, tetézve chili-szósszal, tojással, sózott, szárított apró hallal. Ja, és egy marék sült földimogyoró is jár hozzá. Csak vállalkozó kedvűeknek!

Exit mobile version