Valenciai paella

nlc | 2004. Szeptember 14.
A paella a hírek szerint inkább katalán eredetû, de mi, külföldiek kezeljük egyszerûen Spanyolországból származóként. Készíthetõ csirkével, zöldségekkel, tenger gyümölcseivel.

Hozzávalók:
(4-6 fő részére)





• egy kb. 1 kg-os csirke
• 35 dkg rizs
• 10 dkg zöldborsó
• 4 ek. olaj
• 2 gerezd fokhagyma
• 1 fej vöröshagyma
• 1 paradicsompaprika
• 7 dl tyúkhúsleves
• 2 kk. pirospaprika
• 1 mokkáskanál sáfrány
• csipetnyi kakukkfű
• 2 babérlevél
• 1 ek. finomra vágott petrezselyem
• 1 kk. só
• törött bors


Elkészítése:

Nagyobb lábasban megmelegítjük az olajat. A feldarabolt és megsózott csirkehúst aranybarnára sütjük benne. Ezután hozzáadjuk a vékony szeletekre vágott vöröshagymát, a kimagozott és karikákra szelt paprikát és a zúzott fokhagymát. Amikor a vöröshagyma megfonnyadt, beszórjuk a pirospaprikával és felöntjük a levessel, ízesítjük babérlevéllel, kakukkfűvel, sóval, borssal.

Lefedve, takaréklángon főzzük kb. 40 percig, ezalatt a csirka húsa már majdnem megpuhul. Ekkor kidobjuk belőle a babérlevelet, belekeverjük a rizst, a zöldborsót és a sáfrányt. Nagy lángon főzzük 5 percig, majd lefedve, kis lángon 10 percig, anélkül, hogy megkevernénk. Ennyi idő alatt megpuhul a rizs, és a leve is elpárolog. Közben persze nem árt a fedő alá kukkantani, és ha előbb elfőné a levét, egy kis levessel pótolni!

Tálalás előtt 5 percig pihentetjük. Lábosban tegyük az asztalra, miután a petrezselyemmel megszórtuk.

Készíthető csirke helyett nyulas vagy tengeri gyümölcsös változatban is!
Exit mobile version