Sütõtökös torta

nlc | 2004. Október 29.
Süssünk tortát tökbõl! Miért ne? A sütõtök megbolondítva egy kis édesköménnyel, sajttal és borssal, igazán tortába való finomság. Nem beszélve a sok vitaminról!

Hozzávalók:

• 25 dkg vajas tészta
• 25 dkg édeskömény
• 20 dkg sütőtök (tisztitott)
• 20 dkg fokhagymás zöldfűszeres krémsajt
• 2 fej vöröshagyma
• 2 evőkanál olaj
• 4 evőkanál reszelt ementáli sajt
• 2 tojás
• csipetnyi őrölt kakukkfű
• csipetnyi őrölt bors
• só


Elkészítése:

A tésztát kivajazott, lisztezett gyümölcstortaformába simítjuk, az alját villával megszurkáljuk, és hűtőbe tesszük, amíg elkészítjük a torta többi részét. Az édeskömény tetejét és héját levágjuk, a belsejét felkockázzuk. A sütőtököt kockákra vágjuk. A hagymákat felkockázzuk, az olajban megfuttatjuk, majd hozzáadjuk az édesköményt, és 5 percig pároljuk. Beletesszük a sütőtököt, és még 5 percig főzzük, majd levesszük a tűzről. A krémsajtot és a reszelt sajt felét a tojásokkal simára keverjük, a zöldségekhez adjuk, beletesszük a kakukkfüvet, és Delikáttal megszórjuk. A krémet a tésztára simítjuk, a maradék ementálival megszórjuk, és aranyszínűre sütjük. Grillrácsra borítjuk, és melegen vagy hidegen tálaljuk.

Jó tudni
A friss sütőtök hónapokig eláll, de a húsa egyre cukrosabb lesz. Kockákra vágva a fagyasztóban is sokáig eltarthatjuk.

Exit mobile version