A tél fûszerei II. rész

Dubravecz Emese / Marmalade blog | 2004. November 12.
Folytatjuk a hideg idõben melengetõ fûszerek, és felhasználási módjuk leírását. Egzotikus és otthonos ízek.





A vanília napjaink egyik legdrágább édesfűszere, számos trópusi ország (Sri Lanka, Ceylon, stb.) termeszti jó minőségben. Felhasználása során a vékony rudacska alakú termést fel kell hasítani, aztán a belsejét kikaparni, mivel a benne levő pép adja meg tömény aromáját. Héját nyugodtan újrahasznosíthatjuk: cukortartóba dobva kellemes illatú vaníliáscukrot nyerünk vele.

A szerecsendió kellemesen aromás fűszer, napjainkban Indonéziában, Nyugat-Indiában, Brazíliában és Madagaszkáron termelik. A termésből kifejtett magját szárítva, egészben vagy őrölt formájában használjuk. Általában a főzés vége felé kell az ételbe keverni, mivel hő hatására elveszti finom, enyhén csípős aromáját. Kiváló burgonyapüré, spenót ízesítésére, de a húsos, tojásos ételeket is pikánssá teheti.

A kardamomot arab és skandináv területen gyakran használják pudingok, sütemények vagy darált húsok ízesítésére. Európában a XV.-XVI. század derekán vált ismerté, bár elsősorban az előkelő gazdagok konyhájában. Több egzotikus fűszerkeverék, pl. az indiai Garam Masala nélkülözhetetlen alapanyaga.





Exit mobile version