Mézes kenyér

Szili Zsófi | 2004. November 26.
Nem, ez most nem az a recept, hogy vágj egy szelet kenyeret, és kend meg mézzel! Itt az egész kenyér csokiba bújik, gyümölcszselét rejt, és méztõl illatos!

Hozzávalók:

• 25 dkg méz
• 12 dkg cukor
• 25 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
• 25 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt
• 1 ek vaníliás cukor
• 1 tojás
• 1,2 dl tej
• fél tk őrölt fahéj
• csipetnyi őrölt szegfűszeg illetve kardamom
• 2 tk szárított citromhéj
• 1 tasak sütőpor
• 20 dkg tortabevonó csoki
• 3-3 ek bodza-, ribizli- és cseresznyezselé

Elkészítése:

Keverjük össze alaposan a mézet, tejet, tojást, cukrot, vaníliás cukrot egy keverőedényben, majd állandó kevergetés mellett forrósítsuk fel, és hagyjuk kihűlni. Időnként kevergessük meg, majd adjuk hozzá a lisztet, a sütőport és a fűszereket.

Melegítsük elő a sütőt 180 C fokra, vajazzuk ki a sütőformát, öntsük bele a masszát, és süssük egy órán keresztül. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy jól átsült-e már a közepe is. A kihűlt tésztát vágjuk három lapra, kenjük be gyümölcszselével, majd helyezzük őket egymásra. A megolvasztott tortabevonóval vonjuk be az egész felületét. Érdemes egy-két napot várni a felszeleteléssel – az ízek ekkorra érnek igazán össze.

Exit mobile version