Nasi goreng | Sült rizs

Pierrot | 2004. December 03.





Hozzávalók:

• 4 csésze hideg főtt rizs
• 1 tojás, enyhén felverve
• 2 evőkanál olaj
• 5 fej mogyoróhagyma, megtisztítva és csíkokra vágva
• 2 gerezd fokhagyma, megtisztítva és csíkokra vágva
• 3 piros chilipaprika, csíkokra vágva
• 1 teáskanál szárított rákpaszta, sütve
• ½ teáskanál só
• 1 evőkanál édes szójaszósz
• csíkokra vágott uborka és paradicsom a díszítéshez


Elkészítése:

A főtt rizst villával enyhén szétnyomkodjuk, hogy a szemek elváljanak egymástól. Egy teflon serpenyőt néhány csepp olajjal kikenünk, és a tojásból egy könnyű omlettet sütünk. Ha kihűlt, apróra vágjuk. A maradék olajat wokban felmelegítjük, és megsütjük benne a csíkokra vágott mogyoróhagymát és a fok-hagymát, a chilit, és belekeverjük a rákpasztát is. (Ha gazdagabban szeretnénk elkészíteni az ételt, akkor itt adjunk hozzá csirkét vagy rákot.) Pirítsuk puhára. Emeljük maximumra a hőfokot, és a már illatozó zöldségekhez keverjük hozzá a rizst. Sóval ízesítsük, adjuk hozzá a szójaszószt, majd folyamatos kevergetés mellett pirítsuk tovább. A feldarabolt omlettel, illetve a csíkokra vágott uborkával és paradicsommal tálaljuk.

Tipp: Fontos, hogy a rizst hidegen dolgozzuk fel, mert így a szemek könnyebben szívják magukba az olajat. Ázsiában legtöbbször a másnapos rizst használják az ilyen „fried rice” típusú ételekhez.

Exit mobile version