Különleges töltött káposzta

nlc | 2005. Január 11.
Ha visszasírod a karácsonyt, akkor ezzel a töltött káposztával nosztalgiázhatsz. Tipikus téli étel, most egy kicsit másképpen!

Hozzávalók:





• 1 kis fej vörös káposzta
• fél dl ecet
• 10 dkg rizs
• 2 evőkanál olívaolaj
• 5 dkg mazsola
• 1 kávéskanál kömény
• 20 dkg füstölt sonka
• 1 dl tejföl
• 5 dl tyúkhúsleves (leveskockából)
• 1 evőkanál kukoricakeményítő
• 1 citrom
• őrölt bors
• só


Elkészítése:

Forrásban lévő, enyhén sós, ecetes vízben 10-12 percig főzzük (blansírozzuk) a külső leveleitől megtisztított káposztát, majd leszűrjük, lecsöpögtetjük. Amikor kissé kihűlt, leveleire szedjük, szétteregetve megszárítjuk, és kivágjuk a vastagabb ereket. Felforrósítjuk az olívaolajat, és megfuttatjuk benne a rizst, a mazsolát, a köményt, majd sózzuk, borsozzuk, és felöntjük 2 dl húslevessel. Lefedjük, és addig főzzük, amíg a rizs megpuhul. Ha kell, öntünk még alá húslevest, és mikor már puhul a rizs, beletesszük a kockákra vágott sonkát. 2-3 káposztalevelet összefogunk (összesen 8 csomagra lesz szükségünk), 1 evőkanálnyi tölteléket rakunk a közepébe, és szorosan feltekerjük. A maradék húslevesben elkeverjük a tejfölt, és felforraljuk. Közben beleszórjuk a kukoricakeményítőt, és besűrítjük. Belerakjuk a töltött káposztákat, és 10 percig kislángon főzzük, majd a tekercseket kiszedjük, és melegen tartjuk. A mártásba belekeverjük a citrom levét, és egyenletesen elosztjuk a tányérokon. Minden tányérra 2 káposztás tekercset teszünk, és citromszeletekkel díszítjük.


Azért kell az ecet a káposzta főzővizébe, mert jobban kihozza a káposzta ízét.
Exit mobile version