Elõkészületek egy piknikre

Dubravecz Emese / Marmalade blog | 2005. Május 04.
Ahogy beköszönt a jó idõ, úgy vágyunk ki a szabadba kirándulni, pihenni. Egy kellemes szombat vagy vasárnap délután felpakolhatjuk kis családunkat és a poros, füstös városból elvonulhatunk egy könnyû, nyár eleji piknikre.





A piknik szó megtartotta eredetének legfőbb jellemvonását, miszerint a kirándulás célja maga az étkezés. S bár a szó francia eredetű (a falat és felvenni szó összevonásából), Angliában vált divatossá, ahol az előkelő társaságok különböző finomságokkal megrakott kosarakkal, a legjobb minőségű borral és az elengedhetetlen porcelán étkészlettel felszerelkezve kivonultak egy tisztásra, rétre.

Eredetileg a pikniken kizárólag olyan ételeket fogyasztottak, amelyet a résztvevő háziasszonyok otthon, már előzetesen elkészítettek. Később, a táborozások, kempingezések terjedésének hatására előkerült a bogrács, és a nyárson való sütögetés szokása is.


Nélkülözhetetlen összetevők:

Helyszín:
Fontos a jól kiválasztott helyszín. Piknikezésünk helyszínéül mindenképpen szabadtéri, friss levegőjű környezetet válasszunk; erre alkalmas lehet egy erdei turistaútvonal (pl. Normafa, Jánoshegy), nagyobb park (pl.: Margitsziget, Népliget), tó, folyó vagy bányató part menti mezsgyéje (Velencei-tó, Omszki-tó).

Kellékek:
Elengedhetetlen egy nagyobb piaci fonott kosár, vagy még jobb a speciális, téglalap alakú, zárható fedelű piknikkosár megléte – már csak a hangulat miatt is, az ínyencebbeknek hűtőtáska, pokróc, a lustálkodásra és a különböző időtöltésre, szórakozásra használható eszközök (társasjáték vagy kártya).

Mi kerüljön a kosárba?
Nyugodtan kövessük az angolszász hagyományokat. és az egyszerűen elkészíthető, könnyen tálalható sülteket, szendvicseket, kevert tésztájú süteményeket favorizáljuk a szószok, krémek és vajas sütemények helyett. Kedvelt piknikkosárba való ételek a vagdalt húsok (Stefánia vagdalt vagy fasírt) és a különböző pástétomok.

A hagyományos vekni kenyér helyett inkább vigyünk magunkkal magvas, teljes kiörlésű pékárut, pita kenyeret, vagy szeletelt szendvicskenyeret. És köretnek ne feledkezzünk meg a friss, ropogós zöldsalátákról sem: ajánlott a könnyen elkészíthető görög-, cézár-, tészta- vagy tonhalsaláta fogyasztása. Ám ezekhez az ételekhez az öntetet csak akkor készítsük el, ha mélyhűtőtáskában tudjuk magunkkal vinni, mivel nagy melegben a felszeletelt, fűszeres zöldség könnyen erjedésnek indulhat. A zöldségek mellé érdemes betenni egy kisebb üveg olívaolajat és citromot, amivel fél perc alatt egészséges salátaöntetet varázsolhatunk a társaságnak.

Nagy melegben figyelnünk kell a folyadék és az ásványi anyagok pótlására is: kerüljük a romlandó tejes italokat vagy a cukrozott üdítőket és inkább gyümölcsteát, ásványvizet, vagy 100%-os gyümölcslevet igyunk.








Kuszkusz-saláta»
Tésztasaláta»
Csirkemell szendvics, karamellizált hagymával»
Meggyes süti»
Diós szelet»



Exit mobile version