Eredetileg a pikniken kizárólag olyan ételeket fogyasztottak, amelyet a résztvevő háziasszonyok otthon, már előzetesen elkészítettek. Később, a táborozások, kempingezések terjedésének hatására előkerült a bogrács, és a nyárson való sütögetés szokása is.
Nélkülözhetetlen összetevők:
Helyszín:
Fontos a jól kiválasztott helyszín. Piknikezésünk helyszínéül mindenképpen szabadtéri, friss levegőjű környezetet válasszunk; erre alkalmas lehet egy erdei turistaútvonal (pl. Normafa, Jánoshegy), nagyobb park (pl.: Margitsziget, Népliget), tó, folyó vagy bányató part menti mezsgyéje (Velencei-tó, Omszki-tó).
Kellékek:
Elengedhetetlen egy nagyobb piaci fonott kosár, vagy még jobb a speciális, téglalap alakú, zárható fedelű piknikkosár megléte már csak a hangulat miatt is, az ínyencebbeknek hűtőtáska, pokróc, a lustálkodásra és a különböző időtöltésre, szórakozásra használható eszközök (társasjáték vagy kártya).
Mi kerüljön a kosárba?
Nyugodtan kövessük az angolszász hagyományokat. és az egyszerűen elkészíthető, könnyen tálalható sülteket, szendvicseket, kevert tésztájú süteményeket favorizáljuk a szószok, krémek és vajas sütemények helyett. Kedvelt piknikkosárba való ételek a vagdalt húsok (Stefánia vagdalt vagy fasírt) és a különböző pástétomok.
A hagyományos vekni kenyér helyett inkább vigyünk magunkkal magvas, teljes kiörlésű pékárut, pita kenyeret, vagy szeletelt szendvicskenyeret. És köretnek ne feledkezzünk meg a friss, ropogós zöldsalátákról sem: ajánlott a könnyen elkészíthető görög-, cézár-, tészta- vagy tonhalsaláta fogyasztása. Ám ezekhez az ételekhez az öntetet csak akkor készítsük el, ha mélyhűtőtáskában tudjuk magunkkal vinni, mivel nagy melegben a felszeletelt, fűszeres zöldség könnyen erjedésnek indulhat. A zöldségek mellé érdemes betenni egy kisebb üveg olívaolajat és citromot, amivel fél perc alatt egészséges salátaöntetet varázsolhatunk a társaságnak.
Nagy melegben figyelnünk kell a folyadék és az ásványi anyagok pótlására is: kerüljük a romlandó tejes italokat vagy a cukrozott üdítőket és inkább gyümölcsteát, ásványvizet, vagy 100%-os gyümölcslevet igyunk.
Kuszkusz-saláta» |