Mi lesz a XXI. század kedvenc étele?

nlc | 2005. Május 25.
Melyik az az étel, amit nemcsak ízlelõbimbóink szeretnek, hanem egész szervezetünk is? A tökéletes élelmiszert nehéz megtalálni. Vagy mégsem? Kovács Lázárék most segítenek egy kicsit.

Sajnos e pillanatban nem üthetünk fel egy vendéglői étlapot mondjuk 2050-ből (bár ha minden jól megy, ezt közülünk még sokan megtehetik a maga idején). Így nem is tudhatjuk biztosan, mi lesz az az ételféleség, amit a jövő nemzedékek a leginkább kedvelnek majd – találgatni azonban találgathatunk. Mégpedig nem is alap nélkül, hiszen az egyre korszerűsödő táplálkozáskultúra alaptrendjei már ma is jól felismerhetők.

A tudomány fejlődésével egyre jobban megértjük szervezetünk működését, s így azt is, hogy milyen élelmiszerekre van szükségünk. Persze ezen a téren is vannak divatirányzatok. Ezek „jóvoltából” időről időre megtudhatjuk – mindig más ételre vonatkoztatva –, hogy mi az, amit feltétlenül fogyasztanunk vagy kerülnünk kell. A jól hangzó elméletek – melyek mögött nem egyszer nagyon is átgondolt üzleti érdekek állnak – mindig találnak híveket maguknak, hiszen azzal érvelnek, ami az emberek számára a legfontosabb: az egészséggel. A sok bizonytalanság mögött azonban világosan kirajzolódik az igény az egészséges táplálkozás iránt. Így biztosra vehetjük, hogy a jövő legnépszerűbb élelmiszerei olyanok lesznek, melyeknek kedvező élettani hatását a tudomány egyértelműen megállapította.


Táplálkozáskultúránk egy másik jellegzetessége a nyitás az újdonságok, más népek konyhái felé. Ma már a legtermészetesebb dolog, hogy ha valaki például olasz, görög vagy kínai ízekre vágyik, könnyen talál kedvére való ételeket, akár vendéglőbe megy, akár receptet keres, hogy maga készítse el a fogásokat. Ezt a változatosságigényt igyekeznek kielégíteni a nálunk még újdonságnak számító főzőiskolák – a különlegességek elkészítéséhez ugyanis sokszor új főzési technikákat, trükköket is el kell sajátítanunk. Ebben a változatosság felé forduló világban aligha tévedünk, ha azt jósoljuk, hogy a jövőben a sokoldalúan felhasználható alapanyagok népszerűsége egyre nőni fog.


S ha mindezt figyelembe vesszük, nagyon is elképzelhető, hogy a XXI. század kedvence a tészta lesz, mégpedig a tojásos tészta. Összetevőinek köszönhetően táplálkozástanilag ideális élelmiszernek mondható. A tojás a világon az egyik legtökéletesebb táplálék, hiszen nemcsak az élethez nélkülözhetetlen fehérjéket tartalmazza, hanem vitaminok egész sorát is. A liszt pedig értékes szénhidráttal,fehérjével és rosttal egészíti ki ezt. Ám a tojásos tésztának nemcsak ez az erénye, hanem az is, hogy számtalan változatban fogyasztható. Levesek, saláták, főételek alapanyaga lehet, s egyaránt alkalmas sós és édes, hagyományos és különleges fogások elkészítéséhez.

Magyarország vezető tésztagyártója, a Gyermely Rt. elhatározta,  hogy legújabb játékában ízelítőt ad a jövőből. A nyertesek az egészséges ételek készítését az elképzelhető legegészségesebb környezetben, egy gyönyörű wellness szállóban sajátíthatják majd el, mégpedig olyan népszerű finomságszakértőktől, mint Kovács Lázár és Kaszás Géza, az RTL Klub Receptklub című műsorának sztárjai.

www.gyermelyi.hu

Exit mobile version