Eperkrémes bombák

nlc | 2005. Május 26.

Hozzávalók (18 darabhoz):

• 2,5 dl víz
• csipetnyi só
• 1 evőkanál cukor
• 7,5 dkg vaj
• 15 dkg liszt
• 4 tojás





a krémhez
• 5 dl tej
• 1 tasak vaníliáscukor
• 5 dkg cukor
• 3 tojás
• 4 dkg liszt vagy kukoricakeményítő
• csipetnyi só
• 25 dkg eper

a díszítéshez
• 1 dl tejszín
• 1 evőkanál porcukor
• 5 dkg mandulaforgács


Elkészítése:

A tésztához a vizet megmelegítjük a sóval, a cukorral és a kis darabokra vágott vajjal. Amikor forrni kezd, egy csészényit a liszthez adunk, majd nagylángon, kevergetve sűrűre főzzük. Levesszük a tűzről, és egyesével beledolgozzuk a tojásokat. Kis kerek, sütőpapírral kibélelt tortaformákba osztjuk a tésztát, és meleg sütőben aranyszínűre sütjük, majd kihűtjük. A krémhez a tejet a cukorral felforraljuk, 2 tojássárgáját és 1 tojást a cukorral fehéredésig keverünk, majd hozzáadjuk a lisztet. Lassanként belekeverjük a tejet, kislángon felforraljuk, még 2 percig főzzük, végül levesszük a tűzről, és kihűtjük. A tojásfehérjéket a sóval kemény habbá verjük, és a kihűlt krémbe keverjük.


Az epret megtisztítjuk, és kis darabokra szeleteljük. A tejszínt kemény habbá verjük. A kihűlt tortácskák tetejét levágjuk, a krémmel megtöltjük, majd eperdarabkákkal megrakjuk, és tejszínhabbal díszítjük. Visszatesszük a „kalapokat”, és pirított mandulaforgáccsal megszórjuk.

Exit mobile version