Hozzávalók (18 darabhoz):
2,5 dl víz
csipetnyi só
1 evőkanál cukor
7,5 dkg vaj
15 dkg liszt
4 tojás
a krémhez
5 dl tej
1 tasak vaníliáscukor
5 dkg cukor
3 tojás
4 dkg liszt vagy kukoricakeményítő
csipetnyi só
25 dkg eper
a díszítéshez
1 dl tejszín
1 evőkanál porcukor
5 dkg mandulaforgács
Elkészítése:
A tésztához a vizet megmelegítjük a sóval, a cukorral és a kis darabokra vágott vajjal. Amikor forrni kezd, egy csészényit a liszthez adunk, majd nagylángon, kevergetve sűrűre főzzük. Levesszük a tűzről, és egyesével beledolgozzuk a tojásokat. Kis kerek, sütőpapírral kibélelt tortaformákba osztjuk a tésztát, és meleg sütőben aranyszínűre sütjük, majd kihűtjük. A krémhez a tejet a cukorral felforraljuk, 2 tojássárgáját és 1 tojást a cukorral fehéredésig keverünk, majd hozzáadjuk a lisztet. Lassanként belekeverjük a tejet, kislángon felforraljuk, még 2 percig főzzük, végül levesszük a tűzről, és kihűtjük. A tojásfehérjéket a sóval kemény habbá verjük, és a kihűlt krémbe keverjük.
Az epret megtisztítjuk, és kis darabokra szeleteljük. A tejszínt kemény habbá verjük. A kihűlt tortácskák tetejét levágjuk, a krémmel megtöltjük, majd eperdarabkákkal megrakjuk, és tejszínhabbal díszítjük. Visszatesszük a kalapokat, és pirított mandulaforgáccsal megszórjuk.