Epres leveles tészta

nlc | 2005. Május 26.
Igazi nyári sütemény, gyorsan elkészül, gyúrni sem kell, hiszen ott a mélyhûtött tészta! Ráadásul látványos is! Fokozhatod a hatást vaníliafagylalttal.





Hozzávalók:

• 40 dkg eper
• 1 csomag leveles tészta
• 4 dkg vaj
• 5 dkg kristálycukor


Elkészítése:

Az epret megtisztítjuk, leöblítjük, megszárítjuk, majd vékony szeletekre vágjuk. Egy sütőpapírral kibélelt tortaformába nyomkodjuk a felengedett leveles tésztát, és villával megszurkáljuk. Előmelegített, forró sütőben kb. 15-20 perc alatt aranybarnára sütjük, majd kivesszük a sütőből, és 15 percig hűlni hagyjuk.

Amikor kihűlt, egyenletesen és szépen elrendezve elosztjuk rajta az epret, nem baj, ha a szeletek félig fedik egymást. Vajforgácsokat szórunk rá, és meghintjük kristálycukorral, majd 2 percre visszatoljuk a forró sütőbe, hogy a cukor karamellizálódjon a tetején. Kivesszük a sütőből, 5 percig pihentetjük, aztán sütőrácsra csúsztatva hagyjuk tovább hűlni.


Variáció:

Az epret fügével is helyettesíthetjük, ha éppen szezonja van, ekkor azonban hintsük meg kevés fahéjjal is.

Nagyon finom, ha a szeleteket egy-egy gombóc vaníliaízű fagylalttal kínáljuk.
Könnyebb felszeletelni az epret, ha előtte hűtőben tároltuk.

Exit mobile version