Hozzávalók:
8 őszibarack
20 dkg cukor
5 dl víz
1 vaniliarúd
1 liter édes fehérbor
25 dkg fekete ribizli
12 mentalevél
1 csokor friss mentalevél
10 dkg pisztácia
Elkészítése:
A barackokat 1 percre forró vízbe dobjuk, hogy a héjukat könnyen lehúzhassuk, majd mindet meghámozzuk, kettévágjuk, kimagozzuk. A cukrot oldódásig keverjük a vízben, majd beletesszük a kettévágott, kikapart vaníliarudat. Felforraljuk, belerakjuk a barackokat, és 15 percig kislángon forraljuk, majd a lábosban hagyjuk kihűlni. A ribizlit megtisztítjuk, simára turmixoljuk. A mentát megmossuk, leszárítjuk. Fél liter kihűlt szirupot a borhoz keverünk, majd hozzáadjuk a ribizlipürét és a 12 apróra vágott mentalevelet. Szitán áttörjük, és ezzel a barackokat meglocsoljuk. Frissen tálaljuk, a mentával és az apróra vágott pisztáciával díszítjük.