Szekerpare

Dubravecz Emese / Marmalade blog | 2005. Augusztus 11.

Hozzávalók a tésztához:

• 20 dkg olvasztott vaj
• 20 dkg cukor
• 5 púpozott evőkanál búzadara
• 2 evőkanál kókuszreszelék
• 2 tojás
• 35 dkg liszt
• 1 kiskanál vanília aroma
• 1 kiskanál sütőpor

A sziruphoz:
• 25 dkg cukor
• 2,5 dl víz
• fél citrom leve

Elkészítése:

Keverd össze a tésztához valókat úgy, hogy a lisztet apránként adagolva add csak hozzá. Használj fakanalat, vagy elektromos keverőt. Formázz belőle kis adag, diónyi nagyságú fánkokat, amely félgömb alakú, de az alja egészen lapos. Közepébe díszítésül tehetsz egy szem mogyorót, diót vagy pisztáciát. Kivajazott, kilisztetett sütőtálcára téve, előmelegített sütőben, nem túl erős lángon kb. 30 percig sül. (20 perc után tehetsz egy tűpróbát).

A sziruphoz forrald fel a vizet a cukorral, majd amikor már egészen sűrű, add hozzá a citrom levét és újra forrald fel.

A sütőben néhány percig hagyd állni, majd öntsd rá a szirupot. A lényeg, hogy a sütemény forró legyen, a szirup pedig már langyos. Fogyasztásig egy konyharuhával lefedve pihentessük, hogy a sütemény a szirupot jól magába szívhassa.

Exit mobile version