Hozzávalók
A leveshez
2 narancs
30-30 dkg szőlő (fehér és piros szemű)
1 evőkanál méz
1 dl édes fehérbor
A dzsemhez
50 dkg szőlő (fekete)
2 alma
4 szelet kalács
Elkészítése
A dzsemhez a szőlőszemeket megmossuk, és lábasban 15 percig kislángon főzzük, majd szitán áttörjük. A lét újra felforraljuk, és 5 percig főzzük, hogy sűrű legyen. Az almákat meghámozzuk, magjukat és magházukat kivágjuk. A gyümölcsöt a sűrű szőlőlébe tesszük, és 1 óráig kislángon, nagyon sűrűre főzzük, majd kihűtjük. A leveshez a narancsok héját burgonyahámozóval hosszú, vékony csíkokra vágjuk, a levét kinyomjuk. A szőlőszemeket megmossuk, néhány szép szemet félreteszünk a díszítéshez. A szőlőszemeket és a narancslét turmixoljuk, majd szitán áttörjük. Belekeverjük a narancshéjat, a mézet és a bort. Folpackkal lefedjük, és 1 órára hűtőbe tesszük. Tálaláskor kivesszük a narancshéjat. A megmaradt szőlőszemekkel díszítjük, és 1-1 szőlődzsemes kalácsot adunk hozzá.