Hozzávalók:
4 nagy körte
4 dkg vaj
3 evőkanál cukor
4 dl tejszín
4 tojássárgája
4 csepp keserűmandula-aroma
5 dkg hámozott mandula
4 evőkanál barna cukor
Elkészítése:
A körtéket meghámozzuk, a magjaikat kivájjuk, a gyümölcsöket kockákra vágjuk, és 2 dkg olvasztott vajban 3 perc alatt aranybarnára pirítjuk. Meghintjük 2 evőkanál cukorral, és 2 percig karamellizáljuk. A masszát kis tálkákba adagoljuk. Felmelegítjük a tejszínt, a tojássárgákat 1 evőkanál cukorral meg a mandulaaromával felverjük, és fokozatosan belekeverjük a tejszínbe. A keveréket a körtékre öntjük, hűlni hagyjuk, majd 2 órára hűtőszekrénybe tesszük. A mandulát tapadásmentes serpenyőben, vajban megpirítjuk, és durvára vágjuk. Tálaláskor a krémet meghintjük barna cukorral, 2 percre sütőbe toljuk, megvárjuk, amíg a cukor karamellizálódik, majd egyenletesen elosztjuk rajta a mandulát. Azonnal tálaljuk.
Variáció
A körtét almával, sárgabarackkal vagy vízgőzben előzetesen megpuhított birsalmával is helyettesíthetjük.