Körtekrém mandulával

nlc | 2005. Szeptember 22.
Igazi õszi gyümölcsös édesség ez a krém. A körte helyett tehetsz bele almát vagy birsalmát is, de a manduláról semmiképp ne mondj le!

Hozzávalók:

• 4 nagy körte
• 4 dkg vaj
• 3 evőkanál cukor
• 4 dl tejszín
• 4 tojássárgája
• 4 csepp keserűmandula-aroma
• 5 dkg hámozott mandula
• 4 evőkanál barna cukor

Elkészítése:

A körtéket meghámozzuk, a magjaikat kivájjuk, a gyümölcsöket kockákra vágjuk, és 2 dkg olvasztott vajban 3 perc alatt aranybarnára pirítjuk. Meghintjük 2 evőkanál cukorral, és 2 percig karamellizáljuk. A masszát kis tálkákba adagoljuk. Felmelegítjük a tejszínt, a tojássárgákat 1 evőkanál cukorral meg a mandulaaromával felverjük, és fokozatosan belekeverjük a tejszínbe. A keveréket a körtékre öntjük, hűlni hagyjuk, majd 2 órára hűtőszekrénybe tesszük. A mandulát tapadásmentes serpenyőben, vajban megpirítjuk, és durvára vágjuk. Tálaláskor a krémet meghintjük barna cukorral, 2 percre sütőbe toljuk, megvárjuk, amíg a cukor karamellizálódik, majd egyenletesen elosztjuk rajta a mandulát. Azonnal tálaljuk.

Variáció

A körtét almával, sárgabarackkal vagy vízgőzben előzetesen megpuhított birsalmával is helyettesíthetjük.

Exit mobile version