Sertésborda vincellér módra

Dubravecz Emese / Marmalade blog | 2005. Október 12.
Szõlõvel, kétféle borral és borecettel készül ez az étel. Kell bizonygatni, hogy szüreti fogás? Persze máskor is megfõzheted, ha szüreti hangulatra vágysz!





Hozzávalók:

• 4 szelet 2 cm-es csontos sertésborda
• 10 dkg margarin
• 3 evőkanál napraforgó olaj
• só, bors, liszt
• 2-2 deci félszáraz fehérbor, ill. száraz vörösbor
• 1 evőkanál fehérborecet
• 1 kiskanál barnacukor
• majoránna, babérlevél
• ételkeményítő
• 1 fürt szőlő


Elkészítése:

A húst, miután megtisztítottad és megtörölgetted, szórd be egy csipetnyi sóval, borssal és alaposan klopfold ki, majd forgasd át egy kevés lisztben. A margarin felét (5 dkg) és a 3 evőkanálnyi olajat melegítsd fel egy serpenyőben, és a húsokat mindkét oldalukon, magas hőfokon süsd elő benne. Egy-két perc után csökkentsd a lángot, és önts alá egy keveset a fehérborból. Fedő alatt most már csak párold a húst, úgy, hogy olykor-olykor csurgass alá a borból (összesen 2 decinyi kell), és ha szükséges, fordítsd meg. Fűszerezheted majorannával, babérlevéllel.

Amíg a hús párolódik, készítsd el a mártást: egy lábosban olvaszd fel a maradék margarint (5 dkg), add hozzá a cukrot, és kevergesd tovább, amíg felolvad. Majd öntsd hozzá a borecetet, a vörösbort (2 deci), és addig főzd, amíg a szósz besűrűsödik. Tovább sűrítheted, ha egy evőkanál keményítőt feloldasz két evőkanál vízzel, és folytonos keverés mellett a felforralt szószhoz adod. Tálalás előtt a szőlőszemeket szórd bele a mártásba, majd ezzel a szósszal locsold le a húst. Petrezselymes párolt rizs vagy krumlipüré illik hozzá a legjobban.

Exit mobile version