Pedig a sajtoknak nagyon komoly szerepük van az egészségünk megőrzésében. Jó ha tudjuk, hogy hogyan építsük be őket mindennapi étrendünkbe.
A sajtok jellegüket és ízüket a különböző sajtkészítési technológiáknak köszönhetik, de emellett kisebb vagy nagyobb mértékben minden sajt tartalmazza a szervezetünk számára nélkülözhetetlen tápanyagokat. Különösen fehérjéket és aminosavakat, amelyek elengedhetetlenek a testünk működéséhez. Érdekesség – bár ma már inkább bizonyított tény -, hogy a sajtoknak jelentős szerepe van a fogszuvasodás megelőzésében is.
A legtöbben persze azt tudjuk a sajtról, hogy tejből állítják elő, így előre valószínűsíthető magas kalciumtartalma. A kalcium pedig a csontritkulás egyetlen ellenszere. A sajtok magas foszfor- és kalciumtartalma hozzájárul ahhoz, hogy a népbetegségnek számító csontritkulásra ne kerüljön sor.
A sajtnak étvágygerjesztő hatása van, amely elősegíti az emésztőnedvek termelését, ezzel is fokozva az emésztést.
Akiknek mindenképpen ajánlott: |
A diétás étrendeknek is gyakran fontos kiegészítője. A cukorbetegség, a krónikus hepatitisz, egyéb májbetegségek és epeúti megbetegedések, vérszegénység esetében alkalmazzák a legtöbbet. A sajt hasznos táplálék csonttörések és tuberkolózis esetén is.
Szeretnéd jobban megismerni a krémsajtot?»
.
..