Kezdjük a levessel!
A tartalmas levesek fogyasztása is azok közé a tradíciók közé tartozik, melyek generációról generációra fennmaradtak az évszázadok során. A zöldséggel és tésztával készített levesek érdeme ugyanis nem csak az, hogy nagyon finomak, és kitűnő étvágygerjesztőként előkészítik gyomrunkat a további fogásokra. Fontos az is, hogy a levesekkel hozzájárulunk a napi folyadékszükséglet kielégítéséhez, ráadásul a szervezet számára nélkülözhetetlen ásványi sókat is fogyasztunk, melyek a zöldségfélékből oldódnak ki főzés közben.
A levesekben főtt hús és zöldség pedig fontos fehérjeforrás lehet étrendünkben. Ám a magyar konyha gyakran nem elégszik meg mindezzel a jóval, és levesbetétekkel, tojásos tésztákkal is gazdagítja az ízhatást, javítja a levesek táplálkozástani értékét. A tojásos tészták ugyanis a közhiedelemmel szemben az egészséges, korszerű táplálékok körében a tésztakategória csúcsát képviselik, hiszen olyan vitamin- és ásványianyag-összetétellel, illetve a tápanyagcserét segítő ballasztanyaggal látják el a szervezetet, mely a tojás nélküli termékekben nem található meg.
Tojásos tészták titkai
A tojásos tészta a tésztakategória prémium terméke, mely a C-vitamin kivételével az összes vitamint tartalmazza, ráadásul jelentős koncentrációban, 98%-ban emészthető tökéletes fehérjével, optimális zsírsavösszetétellel
A tojásos tészták minőségi többlete és egészségre gyakorolt pozitív hatása megkérdőjelezhetetlen. A főtt tészta az étkezési szokások változásának egyik nyertese, ma sokkal többen kedvelik, mint korábban. A magyar háztartások jelentős része rendszeresen, szívesen fogyaszt tésztát, melynek köszönhetően a termék bekerült a tíz legkedveltebb élelmiszer közé. Széles ismertségű és gyakran fogyasztott élelmiszerről van szó, amely alapvetőnek nevezhető.
A tészta a háztartásokban leggyakrabban mint levesbetét vagy mint körettészta kerül az asztalra, de napjainkban, a korszerű táplálkozás előtérbe kerülésével előszeretettel használják saláták és előételek alapanyagaként is. A tésztát azért is választjuk szívesen, mert gyorsan elkészíthető, gyakori fogyasztásra alkalmas, gabona alapú és magas tápértékű élelmiszer. Tésztafogyasztási szokásaink is formálódnak, s ma már olyan új tésztaformákat is megvásárolhatunk a boltokban, amelyeket otthon csak nehezen, vagy egyáltalán nem lehet elkészíteni.
Magyarország az egy főre eső száraztészta fogyasztásával, amely 6,5-7 kg, nem éri utol a világelső olaszokat, de Németországot megelőzve az európai mezőny közepén foglal helyet. A fogyasztás az egyre változatosabb táplálkozási kultúrának köszönhetően várhatóan a jövőben tovább fog növekedni.
Tésztás tippek
A tésztás levesek elkészítésében mi magyarok igazán nagy hagyományokkal rendelkezünk, ám azért érdemes néhány olyan mozzanatra, apró fogásra felhívni a figyelmet, amelyre talán nem mindig figyelünk.
A leves kiválasztásánál ügyelnünk kell, hogy ízben sőt színben is! összhangban álljon az ebéd fő fogásával: pörkölt előtt soha ne készítsünk gulyáslevest. Leveseknél egy személyre kb. 5 dl vizet kell számítani. Ám vegyük figyelembe, hogy főzés közben a vízből sok elfő, s ezt pótolnunk kell. A leveskészítés fő szabálya, hogy lassan, kellő ideig kell főzni. Ha nagyon forr, akkor csendesíteni kell a tüzet, mert a leves lúgos, kellemetlen ízű lehet.
Azoknál a leveseknél, amelyekhez rántást kell készíteni, ott a levesnek a rántás hozzáadása után legalább 5 percig főnie kell, mert különben a rántás ízét erősen
A tésztás levesek fogyasztása tehát régi magyar hagyomány, ám olyan, amelyről bátran elmondhatjuk, hogy teljesen megfelel a mai kor elvárásainak is. A Gyermely Rt. büszke rá, hogy sok-sok kiváló, 8 tojásos, levesbetétnek való tésztatermékével hozzájárulhat ahhoz, hogy ez a finom tradíció tovább élhessen minden családban.
Nyolc tojás több mint ezer nyeremény
A Gyermelyi 8 tojásos tészták most nemcsak kitűnő minőségükkel, ízükkel nyújtanak élményt, hanem néhány egészen különleges meglepetést is tartogatnak fogyasztóik számára. Könnyen lehet, hogy ezeknek Ön is a részeses lesz! Küldjön be 3 emblémát bármely Gyermelyi 8 tojásos tészta csomagolásának elejéről, s ha szerencséje van, kísérőjével együtt Ön is eltölthet egy tartalmas hétvégét az exkluzív Gyermelyi főzőtanfolyamon Tapolcán, a 4 csillagos Hotel Pelion wellness szállóban, ahol Kovács Lázár és Kaszás Géza, az RTL Klub Receptklub című műsorának sztárjai bemutatják, mennyi finomságot lehet készíteni a gazdag és különlegesen ízletes Gyermelyi 8 tojásos tésztákból.
Az 5 fődíj az öt kétszemélyes meghívó mellett gazdára talál még 100 db tésztafőző edény és 1000 db Tefal fokhagymanyomó is!
Az emblémákat a következő címre várjuk: Gyermelyi főzőtanfolyam, 1461 Budapest, Pf. 199; a beküldési határidő: 2005. december 30. A játék 2005. november 14-től december 30-ig tart, a sorsolást 2006 január 17-én 10 órakor tartják a következő helyen: 1145 Budapest, Laky A. u. 25.