A tojás az emberiség egyik legõsibb étele, és a legtöbben még mindig nem tudják, mi is van benne valójában. Csakugyan: mit nyújt nekünk a tojás? A mendemondák helyett nézzük a tudományos tényeket!
A tojás az egyik legnépszerűbb étel a világon; főleg azért, mert nagyon finom, és percek alatt százféle módon elkészíthető. Ám a tojás nemcsak élvezeti értéke miatt tarthat számot joggal a népszerűségre, hiszen táplálkozás-élettani szempontból is rendkívül fontos. Igen értékes anyagokat, többek között teljes értékű fehérjéket, vitaminokat, lecitint, vasat és meszet tartalmaz.
Fehérjéje a legjobb minőségű (csak az anyatej előzi meg a sorban), mivel tartalmazza az összes elengedhetetlenül szükséges, esszenciális aminosavat. Éppen ezért sorolja a táplálkozástan a hús-kategóriába, mégpedig úgy, hogy egy
tojás fehérje közel 3 dkg húsnak felel meg. A tojás fehérjéi szinte teljes egészében, 95-98 %-ban emészthetőek: a főtt fehérje könnyebben, mint a nyers. A szokásos főzés-sütés közben nem vesztenek értékükből.
A tojásban szinte az összes vitamint megtaláljuk, összesen 13-at, melyek némelyikét kifejezetten nagy mennyiségben tartalmazza. A tojás tekinthető a legfontosabb D-vitamin forrásunknak, amit a csontritkulás széles körű elterjedése miatt sem lehet figyelmen kívül hagyni. Ásványi anyagai közül a vas jelentős, ami jobban felszívódik, mint a húsokban lévő.
A tojás valóságos ételcsoda, hiszen az emberi táplálkozáshoz szükséges anyagok közül majdnem az összeset (kivétel a szénhidtát és a C-vitamin), egészen kiváló minőségben tartalmazza. Ezért akár egyedüli ételként is megállná a helyét, szénhidráttal, rosttal és C-vitaminnal kiegészítve.
A sárgája tartalmazza a tojástartalom teljes zsírmennyiségét, melyből 4%-nyit képvisel a koleszterin. A koleszterin minden állati (és emberi) szervezet számára nélkülözhetetlen vegyület, hiánya az élettel összeegyeztethetetlen.
Az emberi szervezet normális működéséhez a koleszterinre szükség van, hiszen előanyaga számos fontos, a szervezet működését szabályozó hormonnak. Az egészséges szervezetben még az extrém nagy koleszterin-bevitel sem eredményezi a vér koleszterinszintjének kóros emelkedését, ugyanis egy hatékony eltávolító mechanizmus megszabadítja a szervezetet a föl nem használódott és így feleslegben maradó mennyiségtől. A magas vérkoleszterinért elsődlegesen az eltávolító mechanizmus öröklött vagy az élet során fellépő zavara felelős!
Csak teljesen ép, szárazon megtisztított tojást tároljunk, tompább végével fölfelé, száraz, hűvös helyen. Felhasználás előtt a tojásokat mindig alaposan mossuk meg. A felhasználás pedig, mint már említettük, megszámlálhatatlanul sokféleképpen történhet .
És még mi fér el? »