Áfonyamámorban

Dubravecz Emese / Marmalade blog | 2006. Január 06.
A meggyszemhez hasonlatos bogyós erdei gyümölcs pikánsan édes íze bármilyen ételt különlegessé tesz: fogyaszthatjuk nyersen, turmixolva, süteménybe sütve, mártás formájában vadhúsok mellé, lekvár, szörp vagy tea formájában.





Ez az alacsony bokrokon termő növény a világ sok helyén, így Európában, Ázsiában vagy Amerikában is megtalálható.

Túl azon, hogy finom, magas tápértékkel is rendelkezik, magas kálium, kalcium, vas, magnézium, cink és C-vitamin tartalma miatt a népi gyógyászat sokrétűen alkalmazza. Nyáron és kora ősszel a sötétkék termése érik be, míg télen a vörösespiros színű bogyóival találkozunk.


Az áfonya gyógyhatása

Kiemelkedő káliumtartalma miatt házi készítésű áfonyaszörpöt ajánlanak a koszorúér és egyéb szívbetegségben szenvedők, vagy a vérkeringési zavarokkal küzdők számára (így hasznos a vénás elégtelenségek megelőzésében is). Ha a bogyós termék érésének idejéről lekéstünk, bioboltokban vásárolhatunk áfonyaszörpöt, vagy a gyógyszertárakból áfonya kivonatot szerezhetünk.
Mivel az áfonya jó vértisztító, gyógyítólag hathat bizonyos bőrbetegségekre (ekcéma, pikkelysömör stb.) is.






Kóstold meg velünk!

Csirkecomb áfonyamártásban »
Kacsa áfonyával »
Rántott camembert áfonyamártással »
Muffin áfonyalekvárral »
Túrós-áfonyás muffin »
Exit mobile version